Här är ditt liv, Jan Eliasson

Foto: SVT
NÖJE
Foto: SVT
Kidnappas av kameramannen.

Kvällens gäst i ”Här är ditt liv” är diplomaten och före detta utrikesministern Jan Eliasson, 69. Den tredje mannen att gästa Oldsberg, på tre program.

Eliasson är en av Sveriges mest erfarna diplomater och har bland annat varit svensk USA-ambassadör och ordförande i FN:s generalförsamling.

Han efterträdde Laila Freivalds som utrikesminister den 24 mars 2006 fram till socialdemokraternas valförlust samma år.

Kofi Annan utsåg Jan Eliasson till FN:s specielle sändebud i Darfur i Sudan i december samma år, ett uppdrag han lämnade i juni 2008.

– Jag har förstått att ni firar Jan Eliassons liv, han är en underbar kille. Han är värd att hyllas. Jag önskar att jag hade kunnat vara där, sa Kofi Annan i en hälsning till den före detta utrikesministern.

I och med Kofi Annans hälsning trodde Jan Eliasson att han inte skulle dyka upp. När han väl gjorde det fick han en chock.

– Jag var helt tagen, jag sa till Ingvar att jag trodde att det var klart med Kofi i och med den där hälsningen och så plötsligt så förstår jag att han står bakom mig. Jag talade ju om de hjältar jag hade i det förflutna, Dag Hammarskjöld, Raoul Wallenberg och Olof Palme, och den i levande livet är Kofi den absolut största nu – då säger Ingvar 'han är här'.