Fruarnas plan: få Kofi till studion

Så fick de förre FN-chefen att ändra sig och komma till ”Här är ditt liv” med Jan Eliasson

NÖJE

Kofi Annan tackade först nej till att medverka i gårdagens ”Här i ditt liv” med Jan Eliasson.

Men SVT tog inte nej för ett svar – och kopplade in fruarna. Då ändrade han sig.

– Jag var väldigt angelägen om att komma hit och fira honom, säger den före detta FN-chefen till Nöjesbladet.

I går hyllades superdiplomaten Jan Eliasson i ”Här är ditt liv”. Politiska giganter som Colin Powell och Madeleine Albright, båda före detta amerikanska utrikesministrar, skickade varsin varm hälsning till Eliasson.

Kvällens största överraskning var Kofi Annans medverkan.

Men på grund av sitt hårt uppbokade schema tackade han först nej.

Nöjesbladet kan nu avslöja hur det gick till när FN:s före detta generalsekreterare ändå kom till programmet.

Rut Aniansson, researcher på ”Här är ditt liv”, var den som kontaktade Kofi Annan tidigt i somras.

– Vi hörde av oss väldigt tidigt till alla de här stora kända personerna som vi vet att Jan gillar väldigt bra och som gillar honom, för att höra efter vilka vi kunde göra hälsningar med och vem som skulle kunna tänka sig att komma som livegäst i programmet. Och jag tror att Kerstin, Jans fru, hade ett finger med i spelet.

Tog Kofis fru åt sidan

Kerstin Eliasson och Kofi Annans fru Nane Annan är gamla skolkamrater och familjerna umgås sedan många år privat.

– Jo, det var så att strax efter att Rut hade tagit kontakt så var Kofi och Nane hemma hos oss, och några få personer till. Då tog jag Nane lite åt sidan och så sa jag det att ”Nane, tror du att det skulle kunna vara möjligt att få Kofi och komma?”. Och hon noterade det och sedan tog Rut kontakt med dem igen.

Brukar inte ställa upp

Kofi Annan tog sig tid att hedra sin vän, trots sin fulltecknade agenda och trots att han egentligen inte ställer upp i sådana här sammanhang.

– Han har gjort så mycket för så många människor, så jag var väldigt angelägen om att komma hit och fira honom. Han visste inte att jag skulle komma och jag såg verkligen det i hans ansikte. Det är fint att vara här och önska honom all lycka, säger Kofi Annan till Nöjesbladet efter sändningen.

Paret Annan kom till Sverige från USA i förrgår och passade att hälsa på Nanes mamma Nina Lagergren, syster till Raoul Wallenberg, som också var med i programmet. Efter sändningen var de tre med på festen på Hotel Avalon i centrala Göteborg en kort stund. Sen återvände de, enligt uppgift till Nöjesbladet, till Hotel Gothia. I morgon bitti (läs i dag) reser Kofi och Nane vidare till Génève.

Kofi spelade in före

Jan Eliasson blev mycket glad och överraskad över att vännen plötsligt dök upp i programmet, eftersom Kofi Annan redan hade skickat en videohälsning.

– Jag var helt tagen. Jag sa till Ingvar att jag trodde att det var klart med Kofi i och med den där hälsningen och så plötsligt 1förstår jag att han står bakom mig, säger han.

Hälsningen som lurade Eliasson och tittarna spelades in under gårdagen i tv-huset i Göteborg.

”Somalia kom tillbaka”

Många starka minnen och känslor väcktes hos Jan Eliasson under programmet, både mörka och ljusa.

– Vi fick återuppleva de här oerhört starka minnena från tragediernas Somalia på 90-talet då vi var där båda två, det var något av det värsta jag har sett, det var värre än Darfur. Så kommer sen våra fruar Kerstin och Nane in. Det blir ju en dubbel emotionell upplevelse. Somalia kommer tillbaka och sen då vårt privatliv, det var väldigt starkt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM