Kritiken blev slutet

TV 4-profilernas krogshow läggs ner efter premiärflopp: Det är fegt att skylla på oss

1 av 5
NÖJE

TV 4:s nyhetsstjärnor satte upp en revy på Berns.

Resultatet blev katastrof.

I en fullständig totalsågning kallas Malou von Sivers för usel, pinsam – och slut som journalist.

Nu läggs showen ner.

De hade hoppats på ett roligt extraknäck. Allt slutade med att halva TV4:s nyhetsredaktion är i uppror.

Lennart Ekdal är blixtförbannad, Lena Smedsaas är arg och Malou von Sivers mår dåligt – hon vill inte ens svara i telefon.

I skottlinjen för ilskan står Dagens Nyheter och tidningens teaterrecensent Jane Magnusson.

Allt började med ett lyckat uppträdande på TV4:s firmafest. Resultatet blev att profilerna Malou von Sivers, Lennart Ekdal, Peppe Eng och Lena Smedsaas satte upp brunchrevyn ”Nyhetsankorna” på Berns.

En föreställning och en DN-recension senare läggs nu showen ner.

Kallar det katastrof

Magnusson skriver bland annat i sin recension att föreställningens två timmar känns som två år och att hon efteråt ”måste gå hem och duscha”.

Hon kallar uppträdandet för katastrof och menar att deltagarna tappat all form av trovärdighet.

– Folk är ledsna. Det var en helt vettlös, illvillig och skadeglad recension. Att kräkas över oss på det sättet är helt oförsvarligt. Och att sedan skriva att vår trovärdighet som journalister försvinner på grund av showen stämmer självklart inte, säger TV 4-profilen Lennart Ekdal.

Lena Smedsaas:

– Vi är ett bara ett gäng glada amatörer som ville göra en kul grej. Det är synd att hon inte förstår att vi driver med oss själva och mediebranschen, säger hon.

Malou tog illa vid sig

Nöjesbladet har inte lyckats nå Malou von Sivers – som enligt Dagens Nyheter uppges döda publiken med sin sång. Jane Magnusson skriver att hon under von Sivers uppträdande i stora byxor, keps och halskedjor upplevde de tveklöst mest pinsamma fem minuterna av sitt liv.

Lennart Ekdal berättade att hon tagit väldigt illa upp av sågningen.

– Hon tycker såklart att det är jobbigt. Hon var ju den som råkade mest illa ut. Att recensenten skriver att jag petat i näsan bryr jag mig inte om. Det vore värre om hon sagt att jag var dålig på att spela gitarr, säger han.

”Fel forum”

Jane Magnusson lägger ingen större vikt vid TV 4-stjärnornas upprördhet.

– Mitt jobb är konsumentupplysning. Jag måste vara ärlig. Jag beskrev bara det jag såg under deras show, säger hon.

– Jag får ingen personlig glädje av att ge dålig kritik. Men jag tänker på dem som ska betala.

Peppe Eng analyserar floppen följande:

– Vi hade inte repeterat tillräckligt och tekniken spelade oss ett spratt. Kanske var det också lite för kollegialt. Dessutom var det kanske fel forum, steget till stora scenen på Berns blev för stort, säger han.

Inte tillfrågad

Enligt Markku Saarinen på Artist- och eventbolaget har beslutet om nerläggning fattats i samförstånd med nyhetsankorna.

Lennart Ekdal menar däremot att beslutet fattats utan deras medverkan.

– Jag har i alla fall inte blivit tillfrågad. Jag och de andra hade gärna kört vidare, särskilt nu när intresset onekligen är på topp. Det är eventbolaget som fått kalla fötter och det är fegt av dem att lägga skulden på oss, säger han.

FAKTA

Så sågades ...

... Malou von Sivers:

”Malou von Sivers kommer svartklädd ut på scen för att sjunga hest och sexigt. Falskt blir det i alla fall. Hennes låt ’Killing me softly’ är särskilt illa vald eftersom man inte behöver vara Adde Malmberg för att ha roligt över hur uselt hon sjunger och liksom dödar oss med sin sång.

von Sivers svidar om till stora byxor, keps och halskedjor och rappar sig igenom de tveklöst mest pinsamma fem minuterna jag upplevt i hela mitt 41-åriga liv. Så kommer Peppe Eng ut och berömmer henne:

Man ser ju att Malou har en helt ny karriär framför sig?

Ja, den gamla är i alla fall över.”

... Lennart Ekdal:

”Så glider Lennart Ekdal in på scen och skall rocka loss. Han pratar om Erik Åsbrink och är så trist att man i stället noterar hur han petar sig i näsan och torkar av det på skjortan. Lennart! Så där kan du hålla på hemma men nu står du på scen. Du har strålkastare på dig! Folk sitter och äter framför dig. Du är bara på scen några minuter, kan du inte låta näsan vara?

Mår ni bra? undrar Lennart.

Saknar ni något?

Från bordet bredvid hör jag någon föreslå: Regi?”

Johanna Klaasen

ARTIKELN HANDLAR OM