Sexskämt drog igång ny trend

Nu satsar SVT & Kanal 5 på ”roasting”

”Poängen är inte att vara elak, utan att det ska vara roligt. Om du hittar på något som är jättetaskigt och bara lite kul får det inte vara med”, säger Henrik Schyffert. BJÖRN LINDAHL
NÖJE

Grova sexskämt om Henrik Schyfferts mamma.

Så föddes ”roastingen” i Sverige – den nya humortrenden som invaderar tv-kanalerna i vår.

– Det är som att vi har hittat olja! Det här är en helt ny typ av humor, säger Schyffert.

Batra, Rheborg, Mede & Schyffert.

Den 3 mars 2008, som en del av Henrik Schyfferts 40-årsfest, utsattes den kända komikern för grov mobbning av sina kollegor i humor-Sverige.

Inte ens hans mamma skonades.

– Alla påstod att de hade legat med mamma, det snackades om att hon brutit benet och höftleden, gick på kryckor ... jag var inte beredd på det, minns han med ett leende.

Dessa ”skämt” hade fått de flesta att gråta, men alla – inklusive Schyffert och hans mamma – vek sig dubbla av skratt.

Håna kändisar

Efter festen stod det klart att något banbrytande hade hänt.

– Vi bara stod och stirrade på varann i logen efteråt. ”Det här är inte sant”, liksom. Det var som att vi hade kört ner ett spett i marken och det började spruta olja. Alla höjde sig till en hundratioprocentig nivå där på festen, säger Schyffert.

Ett år senare ska ”roasting” – organiserat förolämpande av en utvald person – lanseras för den breda publiken. Både SVT och Kanal 5 har anlitat Sveriges största komiker för att håna kändisar inför publik i vår.

– Det är en helt ny typ av humor, och ett sätt för oss komiker att leverera skämt på ett nytt sätt, säger Henrik Schyffert.

Har funnits länge

Tillsammans med Johan Rheborg, David Batra och Petra Mede ska han roasta i Kanal 5, men även på SVT erkänner man att en viss 40-årsfest var tidpunkten då man fick upp ögonen för konceptet.

– Ja, det var efter Henrik Schyfferts fest det började pratas om det här i Sverige, säger Richard Slätt, producent på SVT.

För att inte anklagas för plagiat har SVT köpt in ett danskt programkoncept som de använder som mall för sitt program ”Grillad”.

– Fast det är inte helt säkert att det hade behövts. Roasting har ju funnits länge i USA, det är ju ingen enskild person som har uppfunnit det, säger Slätt.

FAKTA

Detta är roast

Amerikanskt koncept. Kändis går med på att inbjudna komiker och kolleger går igenom hans/hennes liv, karriär och egenskaper. Ofta på ett brutalt ärligt, förolämpande & roligt sätt. Konferencieren kallas ”roastmaster”.

De roastar i SVT (ett urval): Claes Malmberg, Lennie Norman, Peter Wahlbeck, Alex Schulman, Adde Malmberg, Robin Paulsson, Mårten Andersson, Måns Möller.

De roastas: Tio kända svenskar, bl a: Gudrun Schyman, Martin ”E-Type” Eriksson och Sanna Bråding.

Roastmaster: Thomas Järvheden.

När: 4–5, 16–19, 30–31 mars samt 1–2 april på Skånes dansteater/Båghallarna i Malmö. Sänds på SVT, start 13 mars.

De roastar i Kanal 5: Petra Mede, Magnus Betnér, David Batra, Özz Nûjen, Felix Herngren, Sissela Kyle, Henrik Schyffert, Johan Rheborg.

De roastas: Björn Gustafsson, Pernilla Wahlgren, Per Morberg, Sofia Wistam, Bert Karlsson, Robert Gustafsson, Markoolio.

Roastmaster: Erik Haag.

När: 3, 4, 8 och 9 mars på Berns i Stockholm. Sänds på Kanal 5 i vår.