Byns hetaste par

"Fagervik" har gjort Maria Sid till kändis

Foto: Foto: Peter Wixtröm
Maria Sid och Henrik Johansson lockar varje vecka miljonpublik med sin skildring av livet på en svensk advokatbyrå. Om det blir en tredje säsong är ännu inte klart, men Henrik skulle gärna hoppa in i Johan Karlssons kostym igen, för att ”det är så jävla roligt att jobba med Maria”
NÖJE

Okänd i Sverige – superkänd i Finland.

Maria Sid, 41, gör sin första roll på svenska som receptionisten Annika Lagerroos.

– Folk på gatan kommer fram och säger att de vill att Annika ska få högre lön och bättre jobb, säger hon.

Mamma jobbade som skripta och pappa på teatern. För Maria Sid var det inte svårt att välja yrke. Hemma i Finland är hon en välkänd regissör och skådespelare. Hon har bland annat spelat huvudrollen Eliza i ”My fair lady” och senare regisserat samma pjäs.

– Det finns inte många kvinnor som har gjort det kan jag säga. I Finland kallas jag för ”Multi-Maria” för att jag gör så många olika saker, säger hon.

Fastnade direkt

Maria Sid har länge velat göra en roll i Sverige men tiden har inte räckt till. Plötsligt en dag kontaktades hon av en rollbesättare som ville att hon skulle provspela för Annika. En roll som hon fastnade för direkt.

– En kvinna i 40-årsåldern som inte har utbildat sig, som har jobbat hela livet i hemtjänsten men som säkert skulle kunna göra något annat. En kvinna som har ambitioner, som blir förälskad i en yngre man, som har en vuxen dotter som blir ihop med en äldre kvinna. Sådana roller finns inte, säger hon förtjust.

Osannolikt par

Hemligheten bakom framgången med ”Livet i Fagervik” tror hon handlar om igenkänningsfaktorn.

– Det handlar om riktiga människor och det är en varm serie. Vi är också ett osannolikt par, människor tycker nog att det är roligt att vi hittar varandra, säger skådespelerskan.

Gör ”Masjävlar”

Maria Sid valde att utbilda sig till regissör för att få fortsätta att berätta historier när rollerna tar slut.

– Teater är min stora passion. Men med facit i hand så vet jag ju att de flesta pjäserna har åtta män och två kvinnor och då är det kanske en äldre kvinna.

Just nu jobbar hon med en uppsättning av ”Masjävlar” i Helsingfors. Hon berättar att hon är nog en av de få som har fått regissera sin egen pappa.

Persbrandts elev

Maria Sid vill gärna göra en tredje säsong av ”Livet i Fagervik”. Om så blir fallet hoppas hon att hennes rollfigur tar steget och börjar på juristlinjen.

– Om Annika börjar studera i Stockholm kommer hon ju att bli Persbrandts elev, säger hon och skrattar.

FAKTA

Trebarnsmamma

Namn: Maria Sid. Ålder: 41. Familj: Man och tre barn. Bor: Helsingfors. Yrke: Skådespelare och regissör. Inkomst: Varierar.