– Det är roligare att vara Kent nu

Bandet om det nya livet och comebacken i New York

1 av 13 | Foto: Pontus Höök
Martin Sköld, Jocke Berg, Markus Mustonen, Sami Sirviö i Kent åker till Manhattan och gör succé, mest som en kul grej.
NÖJE

NEW YORK. I natt var New York en röd stad.

Det gick knappt att hitta en musikintresserad människa som inte ville komma in på Bowery Hotel och se ett uppsluppet Kent framföra låtarna från purfärska albumet ”Röd”.

– Skivbranschen finns snart inte längre så det kändes som sista chansen att göra en så här konstig grej, säger Jocke Berg till Nöjesbladet, som idag visar hela konserten exklusivt på nätet.

Det är alltså vad det handlade om på Bowery Hotel på södra Manhattan i natt.

En konstig grej.

Kent har inte flugit över Atlanten för att försöka ”slå” i USA igen.

Bara hålla ett releaseparty för nya, redan hyllade albumet ”Röd”.

Tillbaks till början

– För ganska precis ett år sedan åkte jag och Martin hit och tog in på det här hotellet för att börja arbeta med de första utkasten och idéerna till nya skivan, berättar Jocke Berg när Nöjesbladet möter bandet på Manhattan.

– Och eftersom vi gillar att knyta ihop säcken tyckte vi det lät som en bra idé när en anställd på hotellet som gillar oss sedan tidigare föreslog att vi skulle hålla releasepartyt här.

– Men det är ju också så att skivbranschen snart inte finns, så det kändes som sista chansen att göra något liknande. Och skivbolaget tyckte det var ett tillräckligt konstigt projekt för att låta oss genomföra spelningen.

En dylik operation är betydligt mer avslappnad och lustfylld än ett genombrottsförsök av det väldokumenterat påfrestande slag Kent försökte sig på i början av 2000-talet.

Herregud, Jocke Berg ler ju under intervjun...

– Det är mycket roligare att vara Kent i dag, det finns ett annat lugn i orkestern när vi inte längre har de här machiavelliska världsherravälde-idéerna, bekräftar sångaren och låtskrivarpartnern Martin Sköld håller med.

– Det var under den där härvan med USA-satsningen vi kom på att vi vill hänga och göra musik ihop, inte ligga fem veckor i en gul buss som stinker urin.

Den omtalade självdestruktivitet som präglade bandet på den tiden har också bedarrat.

”Oj, hundra öl”

– Det där var aldrig planerat, man tänker liksom inte att nu ska jag göra the rock ’n’ roll thing. Man har bara så mycket tid att slå ihjäl och plötsligt är det bara...oj, där drack jag visst hundra öl, säger Jocke.

Lever barnfamiljslivet

– Men vi lever andra liv idag, alla har ju exempelvis barn, och det är inte bara tråkigt att göra så där. Det är omöjligt.

I natt är det dock inte omöjligt att Kent firade grundligt.

En succé på Manhattan är ju en succé på Manhattan, även om det bara är en konstig grej?...

FAKTA

JOCKE BERG OCH MARTIN SKÖLD OM...

....nya albumet:

– Ja, det är elektroniskt, men det var förra också, vi har ju hållit på med det ett tag. Det här är dock mer fokuserat. Vi var väldigt intresserade av att inte lyssna på så jävla mycket annan musik när vi spelade in den. Det är så otroligt lätt att man tar sig nåt då, att man säger att ”lyssna på den här hi-haten, så borde vi göra”. Nu gjorde vi det bara, utan yttre inblandning, och det blev väldigt bra. (Jocke Berg)

...?de fina recensionerna av albumet:

– I alla stora tidningar har mottagandet varit fantastiskt och jag blir jätteglad, särskilt när det känns som att de fattat grejen. Som i Aftonbladet. Han (Markus Larsson) hade lyssnat flera gånger, märkte man. Och så undvek han att nämna Depeche Mode, då blir jag glad, he he.

(Jocke Berg

...?det amerikanska fenomenet ”meet and greet”:

– Det är extremt mycket sånt här och vi blev väldigt bra på det. En gång sminkade jag och Sami (Sirviö) upp oss och bara störtade ut i baren på hotellet och började hälsa på folk. Efter en stund kom skivbolagstjejen och sa att det var dags att gå på ”meet and greet”. Det visade sig att vi hälsat på folk som bara kommit in för att ta en öl...

(Martin Sköld)

Kent

Medlemmar: Jocke Berg (sång), Martin Sköld (bas), Sami Sirviö (gitarr) och Markus Mustonen (trummor).

Ursprung: Från Eskilstuna.

Status: Sveriges största rockband.

Aktuell: Med nya albumet ”Röd” – och nattens New York-spelning på Bowery Hotel.