SVT: Det är ett slag i ansiktet

Inspelningen av Gardells religionsprogram stoppas av Vatikanen

Ett filmteam från SVT befinner sig i Rom för Jonas Gardells nya serie, men har fått avslag på en ansökan att filma i delar av Vatikanen.
NÖJE

Den svenske biskopen vill inte ge Jonas Gardell och hans nya program sitt stöd.

Nu stoppar Vatikanen tv-teamet – vilket gör SVT rasande.

– Det här är helt makabert, säger producenten Ulrika Nulty.

Anders Arborelius.

Ett SVT-team befinner sig just nu i Italien för inspelningar av Jonas Gardells nya religionsprogram ”Åh, Herregud!”.

Men något filmande i det Sixtinska kapellet eller Peterskyrkan kommer det inte att bli tal om. Vatikanen och svenska biskopen Anders Arborelius sätter stopp.

– De säger att Jonas Gardell är fel representant för att tala om teologi. Och det har de väldigt dåliga argument för. Jag tycker det här är helt makabert, säger Ulrika Nulty, producent för programmet.

”Kan inte stödja”

Enligt SVT gavs först ett muntligt godkännande från ansvariga i Vatikanen. Men efter att den svenske biskopen Anders Arborelius beslutat att inte ”förorda” produktionen har SVT nu fått avslag på sitt filmtillstånd.

– Biskopen tycker inte att han kan stödja deras ansökan på grund av Jonas Gardells återkommande och osakliga kritik av den katolska kyrkan, säger Maria Hasselgren, pressekreterare vid katolska kyrkan i Sverige.

Vilken kritik är det?

– När han gav ut boken ”Om Jesus” sa han till exempel att det var fruktansvärt att hans partner är katolik. Det är respektlöst att uttala sig så när man till och med kritiserar den man lever med och dennes tillhörighet. Han kommer också gärna med slängar mot katolska kyrkan för vår syn på homosexualitet, utan att vi kan bemöta det på ett sakligt sätt.

– Jag har svårt att tro att antisemiter med väldigt osakliga synpunkter på judendomen skulle släppas fram och filma heliga platser för judarna.

”Ett personangrepp”

På SVT bemöts den jämförelsen med bestörtning.

– Va! Är hon helt världsfrånvänd? Det här är ett personangrepp på en etablerad teolog. Jonas har studerat i tretton år. Han har gett ut två böcker och används som studielitteratur för teologstudenter, säger producenten Ulrika Nulty.

Jonas Gardell själv känner inte igen den kritik han ska ha framfört mot katolska kyrkan.

Han tror inte heller att det är den verkliga anledningen.

– Det måste ligga något djupare bakom. Det är ju knappast så att katolska kyrkan rycker ut till försvar för den homosexuelle katoliken Mark Levengood, säger han.

– Att katolska kyrkan aktivt försöker stoppa det fria ordet är djupt anmärkningsvärt.

FAKTA

Jonas Gardell

Namn: Lars Jonas Holger Gardell. Ålder: 46 år. Bor: I Stockholm. Familj: Mark Levengood och barnen Amos, 7, och Olga, 3. Sysselsättning: Författare, komiker och hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet. Inkomst: 562 951 kronor taxeringsåret 2008.

Fler bråk med Vatikanen:

Under ett liveframträdande i amerikansk tv 1992 river Sinéad O’Connor sönder en bild på påven som en protest mot katolska prästers utnyttjande av barn. Handlingen väcker enorma proteststormar.

Regissören Ron Howard som ligger bakom filmatiseringen av både ”Da Vinci-koden” och ”Änglar & demoner” nekades inträde till Vatikanen för att filma.

Under Melodifestivalen i våras fick programledaren Petra Medes nunnedräkt katolska kyrkan att gå i taket.

Detta är ”Åh, Herregud!” :

”Åh, Herregud!” är ett religionsinriktat program i åtta delar med Jonas Gardell som programledare.

Programidén är baserad på Jonas Gardells forskning och böckerna ”Om Gud” och ”Om Jesus”.

Programmet planeras att sändas i vår och förutom Vatikanen kommer programmet även att besöka Jerusalem.

ARTIKELN HANDLAR OM