”Det är hätsk stämning”

Biljettföretag: Bra med lagstiftning

1 av 3
NÖJE

De tunga biljettaktörerna välkomnar politikernas förslag om att stoppa biljetthajar.

– Det får inte bara bli ett politiskt utspel, säger Mats Brandt, vd på Ticnet.

Nöjesbladet har under en längre tid granskat svarta börsen-marknaden för konsertbiljetter.

I gårdagens tidning krävde socialdemokraterna Leif Pagrotsky, Thomas Bodström och Eva Sonidsson en hårdare lagstiftning mot ockerpriserna. Något som välkomnas av branschen.

– Vi är positiva till en lagstiftning, om den fungerar. Det får inte bara bli ett politiskt utspel, man måste kunna tro på att om jag bryter mot en ny lagstiftning är risken att jag åker dit påtaglig. Annars blir det bara ett slag i luften, säger Mats Brandt, vd för Ticnet.

”Bör vara fängelse”

Politikerna vill att straffen ska vara kännbara.

– Är det fängelse i snatteriskalan så bör det ju vara fängelse även här, sa Thomas Bodström till Nöjesbladet i går.

”Väldigt arga”

Ticnet och CTS Eventim har länge arbetat för att få bukt med att enskilda aktörer köper upp massvis med biljetter och säljer vidare till skyhöga priser.

– Våra aktiviteter har gjort dem väldigt arga. De ringer hit och skäller ut vår personal och skickar ut mejl till sina kunder och säger att Eventim har gjort det svårt för dem. Det är lite hätsk stämning, säger Lars Aadde, vd på CTS Eventim.

Enligt Mats Brandt är personliga biljetter till sport- och kulturevenemang det enda sättet att stoppa svarta börsen-marknaden. Men han ser det som en sista utväg.

– Med personliga biljetter blir det tvärstopp. Men det skulle bli krångligt och kostnaderna kommer att stiga. Det kommer också att öka besväret för hela publiken, säger han.

FAKTA

Vad tycker du om politikernas förslag?

Sara Löfgren, 32:

– Det är väl bra. Sveriges rättssystem i allmänhet är ganska mesigt tycker jag. Det ska ju definitivt förbjudas för det är väldigt tråkigt både som artist och som besökande när det blir så.

Staffan Hellstrand, 53:

– Konserterna är ju framför allt till för fansen. De som ska tjäna på det är i så fall artisterna, ingen utomstående. Det är för jävligt och borde absolut stoppas.

Bo Sundström, 48 (Bo Kaspers Orkester):

– Jag vet inte om lagstiftning är rätt väg. Snarare borde de förbättra logistiken hos de officiella biljettsajterna, under VM var det omöjligt att få tag på fotbollsbiljetter. Men det är för jävligt med biljettfusket.

Amy Diamond, 17:

– Biljetter ska ju säljas för det priset som är och inte mer. Om det förekommer jättemycket är det säkert jättebra att ha en lag mot det.

Linda Bengtzing, 35:

– Det är aldrig bra när biljetthandlandet sker vid sidan av. Sätter man inte ner foten blir det än värre. Bryter man en lag så ska man självklart ta sitt straff.


Kan skilja tusentals kronor i pris

Prisjämförelse mellan Ticnet.se och Biljettshop.se.

KENT, 25/12 2009, Annexet, Stockholm, ståplats.

Ticnet: 360 kronor.

Biljettshop: 995 kronor.

Skillnad: 635 kronor

Rammstein, 20/2 2010, Globen, bästa tillgängliga plats.

Ticnet: 750 kronor.

Biljettshop: 2 995 kronor.

Skillnad: 2 245 kronor

Melodifestivalen final, 13/3 2010, Globen, bästa tillgängliga plats.

Ticnet: 945 kronor.

Biljettshop: 3 495 kronor.

Skillnad: 2 550 kronor