Oj, ett matprogram det faktiskt är bett i

NÖJE

Att TV3 skulle försöka lansera en svensk kock med PMS-kort stubin à la Gordon Ramsay lät som en pajig idé på pappret.

Men Alexander Nilson är oväntat underhållande i ”Kniven mot strupen”.

Trots den skamlösa identitetsstölden.

När TV4 och Tina Nordström försvenskade Gordon Ramsay-konceptet ”Cookalong” blev det väl, generöst uttryckt, sisådär.

När TV3 försvenskade Gordon Ramsay-konceptet ”Kitchen nightmares” blev det däremot betydligt bättre.

För ”Kniven mot strupen” – där kocken Alexander Nilson har hoppat i den brittiska argbiggans skor, och gett sig ut på ett temperamentsfullt korståg för att frälsa oss från snuskiga restaurangkök och kasst käk – är ju till och med riktigt roligt.

Det är visserligen uppenbart att Nilson medvetet går in för att vara ilsken, skräckinjagade och extremt lättantändlig – det är ju trots allt vad originalupplägget går ut på, och vad karln med största sannolikhet har fått direkta uppmaningar om att vara – men i motsats till vad jag fasade för så känns hans utspel inte alls särskilt krystade.

De stora, yviga gesterna, de äcklade minerna, de teatraliska tiraderna, och det övertydliga urk-den-här-maten-är-så-äcklig-att-jag-måste-spotta-ut-den-greppet (vilket Ramsay själv använder sig flitigt av) verkar komma ganska naturligt för honom.

För att inte tala om de väldigt tv-mässiga citat av typen ”Vad är det du marknadsför? Pulvermos? Get real!”, ”Vi är i helvetet!” och ”Det här är inte mat, det är skit!”, som han slänger ur sig på löpande band.

Och när herr Nilson öser på i 180, tar i så han nästan spricker, och trivs så där påtagligt bra i rollen som Sveriges egen helveteskock... Ja, då lyckas han faktiskt övertyga oss om att det är just det han är.

Och när han sedan gör en kovändning en bit in i programmet och blir the good guy (”Jag finns där för Nicklas som en farsa på stan, fast i köket”), då funkar det också.

Jag är både imponerad och förvånad.

Och medan jag för länge sedan tröttnade på Gordom Ramsay och hans manér – som känns mer och mer som en utsliten gimmick och ett lukrativt spel för tv-kamerorna för varje program karln gör – så känner jag att Alexander Nilson plötsligt blev en ganska skön tv-profil.

Och att ”Kniven mot strupen” är ett av få svenska matprogram med bett i.

FAKTA

Stekhett

Den svenska dokusåpan har haft en rejäl revival den här hösten. Och roligast har ”Mammas pojkar” varit, tack vare fiffig casting och komiska morsor. En gång till! En gång till!

Ljummet

TV4:s ”Robinson” fick en småvinglig start i våras, men med Paolo Roberto som ny, stabilare programledare verkar ”Karibien”-varianten bli bättre.

Iskallt

”Paradise hotel” däremot, känns mest som en enda stor venerisk sjukdom på burk.