”Jag vill inte göra något som redan är gjort”

Amanda Jenssen har redan sålt guld med nya plattan

Foto: börje thuresson
nytt material. I mössa gjord av fejkpäls berättar Amanda Jenssen om nya skivans mörka teman och varför hon inte vill prata om sin pojkvän.
NÖJE

Amanda Jenssens raspiga röst, egensinniga framtoning och begåvade låtskrivande skördar stora framgångar just nu.

Skivan ”Happyland” har redan sålt guld och somliga recensenter är lyriska.

Aftonbladet träffade 21-åringen från Lund och pratade om den nya plattan, nostalgin och drömmarna.

Hon smuttar på ett glas rosévin på en restaurang i Gamla stan. Inredningen är en flört med fransk bordellestetik från sekelskiftet – det är mycket sammet, mycket rött. Stora kristallkronor faller likt droppar från taket; tänk ett romantiserat Montmartre minus röken.

– Första gången jag kom hit tänkte jag, ”shit, att det finns ett sånt här ställe i Stockholm”. Det är som en undangömd skatt, kommenterar Amanda på klingande skånska och blickar ut över lokalen.

Vi befinner oss i en pastischartat otidsenlig miljö i en stadsdel mestadels bestående av nyrika ryska turister och kullerstensgator från 1400-talet. Amanda själv, i åttiotalsblekt hår, utstrålar femtiotalssvalka i en svart jacka av sextiotalssnitt. Hennes nya skiva ”Happyland” är inspirerad av trettio- och fyrtiotalets ljudbild. I detta virrvarr av epoker som flytt börjar man misstänka att 21-åringen från Lund vantrivs i vår tid.

Börja prenumerera på Plus och läs hela intervjun med Amanda Jenssen.