Izzard: Är glad att jag slipper klackarna

Eddie Izzard är i Sverige
– i sitt "boy mode"

NÖJE

När Eddie Izzard intar Sverige möter han sin publik på ett helt nytt sätt.

Borta är sminket och kvinnokläderna – kvar är bara mannen och hans skämt.

– Jag är glad att jag slipper stå i högklackat under den här turnén, säger han till Nöjesbladet.

Foto: ap
Eddie Izzard.

Alla älskar Edward John Izzard, 47.

Publiken. Kritikerna. Kollegorna. John Cleese sa en gång att Izzard var ”den förlorade Monty Python-medlemmen” – vilket för en komiker är som att Jesus skulle säga att man är den förlorade lärjungen. I pressen omnämns han ofta som ”världens roligaste man”.

Men när Nöjesbladet ringer upp honom vill han distansera sig från hyllningskörerna.

– Självklart är det bättre att folk tycker om mig, än att de säger att man är ”crap”. Men när det gäller det som John sa?...?jag låtsas hellre som att han aldrig sa det där. Monty Python är mina komiska gudar, om någon av dem hade åkt runt och gjort stand up hade det nog låtit som det jag gör. Surrealistiska skämt. Jag lärde mig allt från dem, säger han ödmjukt.

”Fokus på materialet”

Det som har blivit Eddie Izzards kännetecken genom åren – hans färgstarka garderob – lyser med sin frånvaro på den svenska miniturnén som har premiär i Malmö i kväll. Borta är sminket och de paljetterade klänningarna. Kvar är en mer tillbakalutad Eddie och hans monolog.

– Ja, att kalla turnén för ”Stripped” var ett sätt att lägga fokus på materialet. Jag bestämde mig för att göra den i min ”boy mode”, innan har jag ju klätt upp mig som en kvinna eller sett ut som en superhjälte eller nåt. Nu tar jag det tillbaka det en bit, säger han.

Lättare som boy

Är det mer nervöst att ”bara” vara sig själv, att inte kunna gömma sig bakom en massa smink och lustiga kläder?

– Nej, oavsett om jag är i ”boy mode” eller ”girl mode” är det alltid jag som står där. Men det är klart: lite lättare är det kanske att vara i ”boy mode”. Det är jobbigt med höga klackar, jag är glad att jag slipper ha det på scen under den här turnén.

Det avskalade formatet går också hand i hand med de oväntat allvarliga teman Eddie Izzard tar upp under den pågående turnén.

– Jag har talat mycket om Gud på sistone. Det var väldigt fascinerande när vi åkte runt i USA, de ser på religion på ett helt annat sätt än vi i Europa. Där kan man inte bli vald till politiker om man inte har Gud med sig, i Europa kan man inte bli vald till politiker om man har Gud med sig. Jag tror det har att göra med att vi har krigat så mycket i Europa. Efter ett tag ledde det till att vi slutade tro att Gud brydde sig om oss, säger han.

Lång resa

Lika omtyckt som han är av John Cleese­ och andra kollegor, lika älskad är Eddie Izzard av sina fans för den respekt han brukar visa dem. Det kan Will Pike, 28, skriva under på. När den engelske turisten bröt ryggen i samband med terrordåden i Mumbai i fjol skrev hans far till Izzard och bad honom skicka en krya på dig-hälsning till sin son.

Eddie Izzard gjorde inte det. I stället åkte han till Will Pikes hotellrum i Mumbai och sa hej.

Pratar med folk på gatan

– Jag gav honom en inspelning av en show jag hade gjort, där jag berättade för publiken vad som hade hänt honom. Det var ett mycket trevligt besök, och jag hoppas att han blev glad. Jag gillar att ha kontakt med fansen, jag twittrar nu och det är ett sätt att ha det. Om folk stoppar mig på gatan tar jag mig tid att prata med dem. Jag tycker om alla som kommer och ser mina gig. Vad heter han, den där deprimerade rockaren som sköt sig i Seattle?

Kurt Cobain.

– Just det. Han brukade säga att han vantrivdes med att det kom folk i kostym och såg hans konserter, att det inte var hans ”riktiga” publik. Jag ser det inte så. Folk kan ha på sig kostymer, läderjackor, hippiekläder, vad som helst. Jag bryr mig inte.

FAKTA

Det här är Izzard:

Namn: Eddie Izzard. Ålder: 47. Yrke: Komiker och skådespelare. Bor: New York. Familj: Pratar sällan om sitt privatliv, men ryktas ha en flickvän. Inga barn. Karriär: Började som ståuppkomiker i Londons West End. Slog igenom i början av 1990-talet med hyllade humorshower som ”Live at the Ambassadors” (1993), ”Unrepeatable” (1994) och ”Glorious” (1997). Har även medverkat i flera biofilmer, bland annat ”Ocean’s 13” och ”Valkyrie”. Aktuell: Gör en miniturné i Sverige med sin enmansförställning ”Stripped”: på Malmö Arena i Malmö i kväll, på Hovet i Stockholm i morgon den 19 december och på Scandinavium i Göteborg den 20 december.

ARTIKELN HANDLAR OM