TV4 gör tv-under- hållning på plågeri

Nöjesbladets Ylva Niklasson om en ovälkommen flashback

1 av 2
Ylva Niklasson.
NÖJE

Förra året plågades höns till döds med en machete – i år valde TV4 att ge de svältande ”Robinson”-deltagarna två söta kaniner och en påk. Det är svensk familjeunderhållning klockan åtta på lördagar.

När jag var liten fanns en kanal som hette typ TV5. När jag zappade förbi den en gång pågick en tv-lek där en levande tupp låg fastspänd på en stubbe med halsen utsträckt. En man med förbundna ögon och stor kniv i handen skulle lokalisera den tjutande fågeln med sina andra sinnen för att sedan försöka döda den med så få hugg som möjligt. Folk runt omkring hejade. Jag drömde länge tårfyllda mardrömmar efter den synen, men skräckminnet suddades ut med åren.

I kväll fick jag en ovälkommen flashback när det åter var dags för TV4 att göra tv-underhållning av djurplågeri. Denna gång fick två gulliga vita kaniner sätta livet till för att hotta upp handlingen i svältleken på paradisön. Och det blev lika brutalt som sist - även om TV4 i år valde att klippa bort scenerna när deltagarna måttar fel med påken och måste banka flera gånger på kaninhuvudet innan skriken slutar.

Människor utan utrustning som inte har sett mat på över två veckor ska inte försöka ta dö på djur som har förmåga att känna smärta och stress. Även om det kanske är godkänd djurhantering enligt karibiska lagboken så är "Robinson" familjeunderhållning för miljonpublik på bästa sändningstid i Sverige. Ska det prompt dödas husdjur i programmet så låt göra det av proffs under kontrollerade former utanför bild och sedan kan deltagarna få tillbaka kadavret.

Men det "Robinson" jag älskar att titta på glimtar till emellanåt. Lyckan när lag Brise vadar ut i vattnet i soluppgången och vittjar nätet är härlig att se. Anders och Sofias ömma leenden mot varandra ger magpirr ända hem i tv-soffan. Tävlingarna fortsätter att vara snygga, spännande och roliga. Men skippa att visa de långa ointelligenta tjejtjafsen. Det är klart att svälten tar fram ens sämsta sidor, men visa några charmiga sidor av Annika och Sanna också - jag är övertygad om att de inte gnällde hela tiden.

Det är synd att alla tjejer försvinner, men det går inte att skylla på grabbpakter och rävspel - de flesta har faktiskt själva valt att lämna. Nu består lag Agwe av 100 procent män och även i Brise dominerar karlarna. Nästa år får TV4 casta lite starkare tjejer om de inte vill visa "Robinson man" i fortsättningen.

FAKTA

Veckans hiss: Veronica har inte fått mycket tv-tid, men Strängnäsbruden verkar pigg och glad, dessutom vann hon tävlingen mot den oerhört taggade Sofia. Imponerande!

Veckans diss: Mikkos inskränkta tjejanalyser fortsätter: "Vi ställde upp med tre tjejer och ändå så vinner vi" utbrast han i går förvånat efter tävlingen.