Kirchsteiger: Jag var psykotisk

Efter en jul på Ikea vill han fira enkelt

Foto: Lotte Fernvall
Ernst Kirchsteiger är hela Sveriges mysfarbror, och visst älskar han julen. Men han vill inte ha något överdådigt. ”Det viktigaste är mina nära och kära”, säger han.
NÖJE

Julfantasten Ernst Kirchsteiger har tagit över TV 4.

Men trots alla mystips i ”Jul med Ernst” föredrar han det enkla.

– Det behöver inte vara svårare än att man tar en pilsner och skinksmörgås med en kompis.

Just nu syns han i pysselprogrammet ”Jul med Ernst” i TV 4. På julafton avslutar han julbonanzan med att leda allsången ”O, helga natt”.

– Jag älskar julen. Det finns inte en bättre högtid, säger Ernst Kirchsteiger, 52.

I ”Jul med Ernst” skapar hela Sveriges mysfarbror rosa marsipangrisar, kastar in kanelstänger i öppna spisen och lagar julgädda. Allt i ett rasande tempo.

Men privat firar Ernst Kirchsteiger jul i all enkelhet på sitt landställe utanför Örebro.

Äter dekorationerna

– Det viktigaste för mig är att umgås med mina nära och kära. Mina dekorationer brukar bestå av frukt och blommor. Om mina gäster vill äta dekorationerna är det fritt fram.

Ernst önskar det svenska folket en avslappnad och mysig jul.

Tröttnade ett år

– Man ska sprida ut julmyset och inte bara fokusera på den 24 och 25 december. Gör hela december till en mysig månad. Det behöver inte vara svårare än att man tar en pilsner och skinksmörgås med en kompis.

Har du själv tröttnat på julen någon gång?

– När jag jobbade på Ikea började man julpynta väldigt tidigt. De spelade Agnetha Fältskogs julmusik om och om igen. Till slut var jag helt psykotisk. Men det är den enda gången jag tröttnat på julen.