Mat(t)vraket

Damon gick upp 15 kilo för rollen i ”The Informant”

NÖJE

Vi har sett Matt Damon som actionhjälten Bourne. Som cowboy, ung älskare och ­nervös mördare.

Nu spelar han tjock gubbe. Damon fick ett ord som beskrev hur han skulle se ut.

– Degig, säger Matt Damon. Jag skulle vara degig.

Foto: AP
Fat, förlåt, Matt Damon som Mark Whitacre i bioaktella ”The Informant!” och som sig själv. ”Det är den bästa roll jag fått, jag fick en ursäkt att äta allt och gå upp i vikt”, säger Matt Damon. (Denna bild är ett montage.)

Så han åt.

Gick upp 15 kilo.

– Det är den bästa roll jag fått, säger Matt Damon, 39. Jag fick en ursäkt att äta allt och gå upp i vikt.

Han spelar en direktör på ett storföretag som utvinner saker ur majs och sojabönor. ”The Informant” bygger på verkliga händelser. Direktören hjälpte FBI med industrispionage för att avslöja hur branschen bildar priskarteller.

Man vet inte riktigt vad man ska tro.

”Inga kanter”

– Rollfiguren skulle inte ha några hårda kanter, säger Matt Damon. Inga gränser. Som en bild av att man inte riktigt vet var man har honom. Därför 15 kilo tjockare, och vi gjorde mina kinder runda.

Det hjälpte mycket för att spela rollen.

– Som huvudperson får man sällan förändra sitt utseende.

I ”Bröderna Grimm” fick jag inte ha en stor fejknäsa för producenterna. Bröderna Weinstein sa att de betalade inte mig så mycket pengar för att ingen ­skulle ­känna igen mig på affischen.

Det blev ett högljutt bråk i branschen.

– Det var därför jag senare fick en löjligt stor falsk näsa i ”Ocean’s 13”. Steven Soderbergh gjorde det som en bugning åt Terry Gilliam som hade det jobbigt med ”Bröderna Grimm”.

Boxades för Bourne

Varje fysisk förändring påverkar hur man rör sig.

–?Inför första Bourne fick jag lära mig att boxas, på grund av hur boxare går, säger Matt Damon. Det är många småsaker som gör rollfiguren trovärdig.

11 december var det USA-premiär för en annan film med Damon.

– I ”Invictus”, som Clint Eastwood regisserar, spelar jag också en verklig person. En helt annan sorts film. Inför den tillbringade jag mycket tid tillsammans med den riktige rugbystjärnan jag spelar.

Clintan drack gärna

Matt Damon har arbetat flitigt sedan genombrottet med ”Good Will Hunting”.

– Jag har gott om jobb med intressanta människor. Det känns som om livet blir bättre och bättre. Det var häftigt att filma med 78-årige Clint Eastwood. Han springer vid sidan av kameran och hänger med ut på en drink efter jobbet. Det är något att sträva efter.