”Vi drack och sörjde i tre dygn”

Doctor Parnassus-regissören om chocken över Heath Ledgers död mitt i inspelningen

1 av 4
”Efter dödsbudet var jag helt knäckt”, säger Terry Gilliam.
NÖJE

Skådespelaren Heath Ledgers död i januari 2008 chockade filmregissören Terry Gilliam fullständigt.

Han miste en nära vän. Och de hade bara spelat in hälften av sin gemensamma långfilm.

– Vi drack rödvin och sörjde i tre dygn. Sedan ringde jag Johnny Depp och sa: We’re fucked! säger den 69-årige

regissören till Nöjesbladet.

Han hade varit ovanligt nöjd den där söndagsmorgonen i januari i fjol när han och Heath Ledger, den 28-åriga stjärnan i hans film, skildes åt på Londons flygplats.

I åratal hade det mesta i karriären gått åt skogen för Terry Gilliam. Filmer hade floppat. En lades ned, då stjärnan blev sjuk och alla kulisser de byggt dränktes i ett oväder.

Och den idé han hade till en ny film – ”The imaginarium of doctor Parnassus” – verkade körd redan på idéstadiet. En historia med folk som gick genom speglar och hamnade i ett fantasiland.

– Ett slags greatest hits av alla galenskaper jag hittat på, ungefär. Ingen finansiär förstod någonting. Inte förrän en ”stjärna”, Heath, sa att han ville vara med. Då lyckades vi få ihop en budget, om än en väldigt snål sådan, berättar Terry Gilliam vid filmfestivalen i Cannes.

Heath Ledger hade gjort huvudrollen mot Matt Damon i ”Bröderna Grimm”. En av regissörens floppar. Men de hade blivit nära vänner. Nästan som far och son.

Hittades död i hemmet

Det var därför Terry Gilliam var så nöjd den där söndagsmorgonen. Hälften av scenerna var färdiginspelade. Terry var stolt över hur jäkla bra Heath var. Nu skulle han hem till New York på semester en vecka, medan Terry själv flög till Vancouver, där man om en vecka skulle börja spela in filmens fantasiscener i en studio.

Ödet ville annorlunda.

Ett par dygn senare hittades Heath Ledger död i sin New York-lägenhet. Han dog av en oavsiktlig överdos av sömntabletter, ångestdämpande medicin och smärtstillande tabletter.

– Det var så knäppt, två dagar efter att vi hade jobbat ihop var han död. Jag begriper det knappt än i dag.

Terry Gilliam visste att Heath Ledger mådde dåligt efter uppbrottet med Michelle Williams.

– Han tog sömntabletter, men värre än så verkade det verkligen inte vara.

Ringde till Depp

Terry Gilliam är en av de mest sympatiska filmregissörer jag har träffat.

Öppen, mycket galghumor. Är inte rädd för att visa sina känslor. Flera gånger har han nära till tårarna.

– Mest är jag nog förbannad, för att en så ung, underbar och begåvad människa ska gå bort så tidigt.

Kvällen innan vi träffas har filmen haft världspremiär på filmfestivalen. Applåderna ville aldrig ta slut.

– Till slut kändes det som ett väckelsemöte, skrockar Terry Gilliam.

Och så drar han historien om hur filmen räddades.

– Efter dödsbudet var jag helt knäckt. Min dotter (filmens producent) hämtade mig och visade mig nyheten på en nätsajt. Jag ville inte tro att det var sant.

– Först sörjde jag bara Heath. Sedan bestämde jag mig för att lägga ned filmen. Folk i omgivningen övertalade mig att på något sätt gå vidare. Då ringde jag Johnny och han var villig att göra vad som helst för att hjälpa till.

Lösningen var att Heath Ledgers polare Johnny Depp, Jude Law och Colin Farrell skulle turas om att spela rollen i de scener när han befann sig i fantasins värld. Då kunde han ju se ut och byta utseende hur som helst.

Dottern fick gagerna

Greppet fungerade bättre än de hade kunnat ana. Trots att Johnny Depp bara kunde medverka i ett och ett halvt dygn. Stjärnorna skänkte sina gager till Heath Ledgers dotter Mathilda. I eftertexterna står det ”En film från Heath Ledger & hans vänner”.

– Det kändes fint att skriva dit de orden. Det blev inte bara hans sista film. Hans ande svävar ju onekligen över den, säger Terry Gilliam.

FAKTA

Kollegorna om Ledger

Lily Cole:

– Jag blev helt förkrossad av hans död. Han var fantastiskt inspirerande att jobba med och vi hade blivit vänner även privat.*

Andrew Garfield:

– Heath bråkade med mig först, som hans rollfigur gör i filmen. Det var bara ett spel. Han var fantastisk att jobba med, även om jag var lite nervös. Jag var ju ett fan. Det var som att spela mot Goliath.

Christopher Plummer:

– Han var talangfull som få. Se på hur olika han agerar i ”The Dark knight” och ”Brokeback mountain”. Det är få som är så mångsidiga.

Verne ”Mini-Me” Troyer:

– Jag var helt knäckt av dödsbudet. Så här i efterhand kan jag bara vara tacksam över att ha fått äran att vara en liten del av Heath Ledgers universum.

Medlem i Monty Python-gänget

Namn: Terry Gilliam Ålder: 69. Bor: London. Familj: Fru, tre vuxna barn. Karriär: Började med att göra de animerade avsnitten i Monty Python-gängets tv-serie. Har

sedan gjort filmer som ”Meningen med livet” (1983), ”Brazil” (1985), ”Baron von Münchausens äventyr” (1988), ”De tolv apornas armé” (1994) och ”Bröderna Grimm” (2005).

Vann Oscar postumt

Namn: Heath Ledger. Född: 1979 i Australien. Död: Den 22 januari i New York 2008, efter en oavsiktlig överdos. Familj: Fick dottern Matilda, nu drygt 4 år, med skådespelerskan Michelle Williams. Karriär: Mest kända filmerna är ”Patrioten” (2000), ”En riddares historia”, ”Monster’s ball” (2001), ”Brokeback mountain”, ”Casanova” (2005), ”I’m not there” (2007) och ”The Dark knight” (2008), för vilken han vann en postum birolls-Oscar.