De ska ge liv åt Grums

Nöjesbladet avslöjar: Filip & Fredrik hjälper ensamma människor att hitta en vän i ny satsning

1 av 3
80 procent skratt ... och 20 procent tårar. Det lovar Filip Hammar och Fredrik Wikingsson i sitt nya program, som går under arbetsnamnet ”Lite sällskap”.
NÖJE

Filip och Fredrik sträcker ut en hand till Sveriges ensamma.

I en ny programsatsning i höst bosätter de sig i en prästgård i Grums för att hjälpa isolerade människor.

– Det kan vara en äldre fiolspelande man som bara vill hitta en kompis, säger Fredrik Wikingsson.

Höstens stora satsning i Kanal 5 går under arbetsnamnet ”Lite sällskap”.

Filip Hammar, 35, och Fredrik Wikingsson, 36, har utvecklat ett nytt programformat där de ska hjälpa människor att råda bot på ensamheten.

– Vi läste en artikel för ett halvår sedan om att svenskarna är det ensammaste landet i världen om man räknar hushåll och statistik och sånt. Det är ju förjävligt, om jag ska vara allvarlig för en sekund i mitt liv, att soundtracket till deras liv är en tickande moraklocka och i övrigt tystnad, säger Fredrik Wikingsson.

Gillar bruksorter

På sätt och vis tar ”Lite sällskap” vid där ”100 höjdare” slutade.

– Där vi åkte omkring och träffade excentriska människor, många av dem var också ensamma men vi hade inte alltid tid att stanna utan var där några timmar för att sedan blåsa vidare, säger Fredrik, som just nu befinner sig i New York för att sända live-radio med Filip.

Nästa hållplats blir alltså den värmländska bruksorten Grums. Från och med maj och vidare under sommaren bosätter de sig i en prästgård.

Varför Grums?

– Varför inte? Filip och jag är mycket förtjusta i bruksorter, det finns så få kvar i det här ipad-touchscreen-universum vi håller på att förlora oss i.

Tonen i serien blir allvarligare än tidigare, men Filip & Fredrik-andan finns fortfarande där.

– Det blir 80 procent skratt och 20 procent tårar ungefär, säger Fredrik.

”Ett smörgåsbord”

I orten med omnejd finns fem eller sex ensamma personer de ska träffa. Produktionsbolaget tillsammans med kommunen har hjälpts åt att hitta intressanta karaktärer.

– Det kan vara allt ifrån en äldre fiolspelande man som bara vill hitta en kompis för att han inte har någon i livet till någon annan som vill hitta kärleken. Det ska vara ett helt smörgåsbord av ensamhetshjälpande, säger Fredrik.

Fredrik Wikingsson och Filip Hammar tar sig an tv-inspelningarna med stor ödmjukhet.

– Vi är sannerligen inga världsförbättrare, men om den här serien leder till att de här personerna tycker att det är lite, lite, lite roligare att kliva upp ur sängen och kanske gå på travet med en kompis så har vi lyckats.