Punklegend död i cancer

Sex Pistols manager Malcolm McLaren ska begravas i London

1 av 4 | Foto: Foto: AP
Sex Pistols Johnny Rotten, Steve Jones, Paul Cook, Sid Vicious och Malcolm McLaren signerar ett skivkontrakt utanför Buckingham Palace i London 1977.
NÖJE

LONDON. Punk- och modelegenden Malcolm McLaren är död.

Sex Pistols manager hade länge kämpat mot cancern som till sist tog hans liv.

Malcolm McLaren blev vida känd när han anordnade en Sex Pistols-spelning utanför det brittiska parlamentet och bandet framförde den numera kultförklarade punkversionen av ”God save the Queen”.

Då, 1977, bordades båten där spelningen genomfördes på Themsen av polis och McLaren greps.

– I mitt tycke var han en av de tio viktigaste personligheterna inom musik, konst och mode. Inget av det vi haft de senaste 30 åren och till och med nu hade varit detsamma utan honom, säger McLarens talesperson och vän Les Malloy till Sky News.

Manager åt New York Dolls

På 70-talet satte McLaren rockmodet på kartan genom butiken ”Let it rock” som han öppnade i London tillsammans med dåvarande partnern och modeikonen Vivienne Westwood. Paret fick också en son tillsammans, Joseph Corre, som är en av personerna bakom trendiga underklädesmärket ”Agent Provocateur”.

– Han hade haft cancern ett tag, men på senaste tiden var han vid god hälsa. Men så förändrades tillståndet hastigt. Vi räknar med att han kommer att begravas i London, säger Malloy.

Malcolm McLaren var också manager åt New York Dolls.

I början av 80-talet övertalade han tre av medlemmarna i Adam and the Ants att lämna Adam Ant och i stället bilda New wave-bandet Bow wow wow som också användes för att marknadsföra Vivienne Westwoods klädkollektioner.

Stred om rättigheterna

I slutet av 80-talet förlorade McLaren rättigheterna till Sex Pistols musik efter en infekterad rättsstrid med John Lydon, också känd som Johnny Rotten.

McLaren blev 64 år gammal.