Aftonbladet
Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

De hotas – av fängelse

Stenmarck och Engberg riskerar åtal för skattebrott

förnekar fiffel Martin Stenmarck och Lotta Engberg ska enligt Skatteverket ha undanhållit inkomster på sammanlagt över två miljoner kronor, något som artisterna förnekar. ”Jag har beslutat att överklaga”, säger Stenmarck.   förnekar fiffel Martin Stenmarck och Lotta Engberg ska enligt Skatteverket ha undanhållit inkomster på sammanlagt över två miljoner kronor, något som artisterna förnekar. ”Jag har beslutat att överklaga”, säger Stenmarck. Foto: JOHANNA REEDER & ROGER LUNDSTEN

STOCKHOLM. Över 2 miljoner kronor i undanhållna inkomster.

Nu riskerar Martin Stenmarck och Lotta Engberg åtal och fängelse för skattebrott.

– Det handlar om så mycket pengar att det kan bli fråga om grova brott, säger Kim Andrews på Ekobrottsmyndigheten.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Magnus Carlsson fastnade i samma skatterazzia som sina två kollegor och godtog direkt Skatteverkets krav.

Men både Lotta Engberg och Martin Stenmarck förnekar skattefusk och har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten. Enligt Skatteverket ska artisterna ha undanhållit staten inkomster på över 2 miljoner kronor (815 000 kronor/Stenmarck och 1 366 000 kronor/Engberg), något som Aftonbladet skrivit om tidigare.

Fifflet innebär – förutom en skattesmäll inklusive skattetillägg på 1,7 miljoner kronor gemensamt – att de två kan komma att utredas för skattebrott.

”Anmälan borde ske”

– Det handlar om så pass mycket pengar att en anmälan om brott normalt borde ske, konstaterar Kim Andrews, tf utvecklingschef på Ekobrottsmyndigheten.

Han kan dock inte uttala sig närmare i dessa två fall.

Det räcker egentligen med oredovisade intäkter på drygt 40 000 kronor för att ärendet ska landa hos Ekobrottsmyndigheten.

– Åtal väcks om åklagaren anser att det finns tillräckliga bevis för att intäkterna undanhållits uppsåtligen eller av kvalificerad oaktsamhet. Det räcker med att man ”tar chansen” för att det ska kunna räknas som uppsåt, säger Kim Andrews.

Erkände svarta löner

I den aktuella skatterazzian trillade ett tiotal kända artister dit när artistbokaren Bruno Tillander erkände för Skatteverket att han betalat ut omfattande svarta löner till dem.

Aftonbladet har förgäves sökt Lotta Engberg för en kommentar. Vid kontakt med hennes advokat, Raoul Svensson, blir det också locket på.

– Jag har ingen kommentar, säger han.

Även Martin Stenmarck är fåordig.

– Jag anser att beslutet är felaktigt och har beslutat att överklaga, säger han via sin presskontakt.

Men i sin överklagan till Förvaltningsrätten skriver Stenmarck att ”Tillanders uppgifter saknar helt trovärdighet”.

Enligt Rolf Granath, som handlagt Engbergs och Stenmarcks ärenden på Skatteverket, är det Stenmarck som far med osanning:

– Det är fullkomligt osannolikt som han påstår att han skulle ha uppträtt gratis vid 43 olika tillfällen.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet