Dio hånad på begravningen

Demonstranter kallade rocklegenden satanist

Foto: Ap
”I helvetet” Medlemmar i den ultrakonservativa kyrkan Westboro baptist church demonstrerade under minnesstunden – och höll upp plakat med texten ”Dio hamnar i helvetet”.
NÖJE

En avliden rockgud – 1 200 sörjande.

Här hyllas Ronnie James Dio vid en högtidlig minnesceremoni.

Och häcklas av demonstranter som kallar honom satanist.

Minnesstunden för rocklegenden Ronnie James Dio, som avled i magcancer den 16 maj, hölls i Hall of liberty i Los Angeles i söndags.

Den ultrakonservativa kyrkan Westboro baptist church hade på förhand gått ut och sagt att Dio ”befinner sig i helvetet”, och flaggade för att de tänkte demonstrera mot honom.

Men de demonstranter som dök upp på ceremonin hölls på behörigt avstånd av polisen, och några våldsamheter utbröt aldrig.

I stället blev minnesstunden en enda lång kärleksförklaring till den före detta sångaren i band som Black Sabbath och Rainbow.

”Älskade er alla”

– Han vidrörde oss alla med sin musik och sitt budskap och sin magi. Jag vet att Ronnie älskade er alla, sa hans kusin David Feinstein, och vände sig till alla de fans som följde ceremonin via en storbilds-tv.

– Han uppskattade er lojalitet. Jag pratar om er därute, alla fans, fortsatte Feinstein.

Ronnie James Dios son, Dan Padavona, uppmanade alla att gå på regelbundna hälsoundersökningar för att undvika att gå sin fars öde till mötes.

”Cancern växte”

– För pappa skulle showen alltid fortsätta. Han struntade i alla varningstecken i flera år, och hela tiden växte och muterade cancern, sa Padavona.

Flera av Dios kollegor, bland andra Anthrax-sångaren Joey Belladonna, hyllade honom med musikaliska framträdanden.

Ronnie James Dio blev 67 år gammal.

FAKTA

Församlingen kallade Blair "antikrist"

Westboro baptist church är en baptistförsamling i Topeka, Kansas, under ledning av Fred Phelps, ökänd för sina propagandakampanjer mot homosexualitet. Kyrkan saknar band till något kyrkosamfund och betraktas av många som en ren sekt.

Phelps fick stor uppmärksamhet efter tsunamikatastrofen 2004, när han påstod att katastrofen var ett straff mot Sverige för att predikanten Åke Green fällts för hets mot folkgrupp. Green hade bland annat kallat homosexualitet för ”en cancersvulst på samhällskroppen”.

Församlingen hävdade 2005 att Storbritannien är ”de fördömda sodomiternas ö”. De har kallat Tony Blair för ”antikrist” och tackat Gud för orkanen Katrina och dess förstörelse av New Orleans.