”Det är jättedåligt”

Anne Lundberg kritiserar SVT – tvingas spela in sin pratshow månader i förväg

Foto: Stig-Åke Jönsson/Malmöbild
Premiären dröjer Anne Lundberg håller på att spela in pratshowen ”Sommarkväll” i Ystad, men programmet börjar sändas först 17 juli. ”Det är inte optimalt”.
NÖJE

Storm, regn och gäster som fryser.

Anne Lundberg är kritisk till att hon tvingas spela in SVT:s ”Sommarkväll” långt i förväg.

– Det är jättedåligt, säger hon.

I sommar är Anne Lundberg, 43, tillbaka i rutan med pratshowen ”Sommarkväll”. Just nu spelar de in i Ystad.

Men det skånska försommarvädret har försvårat jobbet.

– Det har stormat och regnat i Skåne, gästerna fryser och vi har fått använda gasolbrännare och det blåser i micken. Men om vi nu ska sända mitt i sommaren vill vi sitta ute, säger hon.

Det är inte bara vädret som har varit problematiskt för årets ”Sommarkväll”. Kronprinsessbröllopet och fotbolls-VM har påverkat inspelningsperioden och sändningsdatumen.

Fick ja – efter tjat

– Det är inte optimalt att vi bandar väldigt långt i förväg. En talkshow ska ju spelas in i samband med att den ska sändas, säger Anne

Lundberg och fortsätter:

– Allt ska vara klart innan bröllopet för då ska varenda kamera och fotograf i hela landet befinna sig i Stockholm. Sedan kommer fotbolls-VM så vårt första program visas inte förrän den 17 juli. Det betyder att de sista programmen som går i augusti har spelats in ungefär tre månader innan de sänds. Det är jättedåligt.

Trots svårigheterna ville Anne Lundberg gärna göra ”Sommarkväll” och detta var de förutsättningar som erbjöds.

– Då får man kritisera oss för att vi tackar ja till det. Det är inte optimalt, säger hon.

En av gästerna är talkshowstjärnan Fredrik Skavlan. Efter enträget tjat fick de honom att ställa upp.

Anne Lundberg tycker inte att man ska jämföra ”Skavlan” med ”Sommarkväll” trots att båda är pratshower i SVT.

”Inte i samma liga”

– Jag känner inte att vi spelar i samma liga. Han är så etablerad och har helt andra resurser. Vi har inga utländska gäster och sitter nere i Skåne. Det här är talkshowen från landet, säger Anne

med ett skratt.

FAKTA

Anne om ...

... att hon och ”På spåret”-kollegan Johan Wester är mer än vänner:

– Hm, det vet jag inte. Vi träffas. Så är det. Men vi är inte ett par. Exakt vad vi gör när vi träffas är jag inte så intresserad av att gå in på.

... om nervositeten inför intervjun med PG Gyllenhammar:

– Han blev framröstad till Sveriges mest beundrade man åtta år i rad av Ica-kurirens läsare. Han är vår mest karismatiske och legendariske företagsledare. Jag hade lite respekt för honom men det gick jättebra och han är otroligt charmerande.

”Sommarkväll” har premiär den 17 juli klockan 20.00 i SVT 1 och sänds under sju lördagar.

Sommarens gäster i urval:

Bille August, Robert Aschberg, PG Gyllenhammar, Marie-Louise Ekman, Emma Wiklund, David Hellenius, Viveca Lärn, Peter Apelgren, Anders Södergren, Björn Kjellman, Hanne-Vibeke Holst, Annika Lantz, Peter Settman, Lasse Hallström, Lena Olin, Helena Mattsson, Clownen Manne, Elin Klinga, Richard Söderberg, Fredrik Skavlan, Daniel Espinosa.

Anne Lundberg

Namn: Anne Ebba-Karin Lundberg. Ålder: 43. Yrke: Programledare och journalist. Familj: Sönerna Jack och Oscar. Bostad: På landet utanför Skivarp i Skåne. Inkomst: 708 900 kr (taxerad inkomst 2009).