”Spel och rock hör ihop”

Nu släpps Green Days tv-spel: Ett coolt sätt att samla 47 låtar

Green Day följer i samma spår som Beatles och medverkar i ett tv-spel – något som deras fans har sett fram emot länge.
NÖJE

Man skulle kunna kalla Tiger Woods en ”American idiot”.

Men när Green Day ger sig ut på vägarna tar de med golfaren i turnébussen.

Foto: Foto: AP
Spelar på Ullevi I kväll tänker Green Day sätta Göteborg i gungning.

Green Day kan bli större än The Beatles.

Tv-spelet ”The Beatles: Rock band” hyllades, men sålde inte som förväntat. Punkrockarna Green Day är andra gruppen att få ett eget ”Rock band”. Och de kan mycket väl lyckas bättre än kvartetten från Liverpool. Green Day har stått högt upp på spelfansens och MTV-generationens önskelista.

Basisten Mike Dirnt väljer den ödmjuka vägen.

– Vi är i gott sällskap, säger han i en exklusiv intervju med Nöjesbladet.

Tre album på en skiva

I höstas gav Nöjesbladets Markus Larsson fyra plus till Green Days Globen-gig. I kväll ställer de sig för första gången framför publikhavet på Ullevi.

– Jag tror att folk ropade på oss att komma tillbaka. Vi uppskattar verkligen våra gig over there.

Och på tisdag släpps ”Green Day: Rock band”. Tre album, 47 låtar, på en skiva. Genombrottet ”Dookie”, den stora återkomsten ”American idiot” och fjolårets ”21st century breakdown” går att spela sig igenom.

– De albumen är en bra representation av vad vi är. De passar också bra visuellt med vad vi vill visa upp.

Fansen kan förvänta sig outgivet material: fyrtio minuter rörliga bilder, över hundra foton. Men tyvärr inga nya låtar.

– Nej, ”21 century breakdown” är fortfarande ganska färsk. Det är lustigt med den digitala eran: på premiärdagen för ett nytt album börjar folk fråga – okej, när kommer ert nästa album? Men det tar några minuter att skriva material till en platta, säger Mike Dirnt.

Jag har hela er albumkatalog på min dator nu. Jag har inte köpt dem, men det är helt lagligt via Spotify.

– Jag tror att vid något tillfälle så kommer musik att vara helt fri. Det är som det är – idén med att musik och teknologi möts är att man måste vara kreativ och erbjuda folk något de faktiskt vill ha om de ska köpa det. Jag tror det är där tv-spel och rock’n’ roll verkligen börjat lira ihop. Det här är verkligen ett coolt sätt att samla 47 låtar på en skiva.

Mike Dirnt säger skämtsamt att han ”vet hur man sätter på sig gitarren” när han spelar ”Rock band”. Men i turnébussen är det andra spel som gäller.

– ”Tiger Woods” och ”Madden”. När man är på turné har man en massa tid över. Jag har spelat mycket Wii det senaste året.

Hjärtat till vänster

”American idiot” handlar som bekant inte om Tiger Woods, utan om Bush-administrationen. Green Days succéåterkomst gjorde ingen hemlighet att den hade sitt amerikanska hjärta till vänster.

– Vi har givetvis fortfarande en massa problem. Det tog åtta år att skapa alla dessa problem, det kommer att ta tid att lösa dem. Vi är fortfarande ett delat land. Jag tror folk kommer att förändras men det tar tid. Men jag tycker att Obama gjort ett par radikala förändringar. Jag gillar det, han vill röra sig mot en mer ... mot att alla ska få sjukvård. Det är saker han gör rätt och saker han förmodligen gör fel. Men låt oss hoppas att han får det mesta rätt, säger Mike Dirnt.

FAKTA

Det här är Green Day

Mike Dirnt

Ålder: 38. Familj: Hustrun Brittney Cade. Två barn, Estelle Dezerae , 13 och Brixton Michael, 1. Roll i bandet: Basist. Kuriosa: Driver Rudy’s can’t fail café och är kock där på deltid.

Billie Joe Armstrong

Ålder: 38. Familj: Hustrun Adrienne Nesser och sönerna Joseph Marciano Armstrong, 15, och Jakob Danger Armstrong, 11. Roll i bandet: Sångare, gitarrist. Kuriosa: Har hävdat att han är bisexuell.

Tré cool

Ålder: 37. Familj: Gift och skild två gånger, har dottern Ramona, 15 och Frankito, 9. Roll i bandet: Trumslagare. Kuriosa: På ”Warning”-turnén brukade Cool elda upp sitt trumset på scenen.