Tvingades välja: Familjen eller sprit

Nu talar Jan Johansen ut om sitt alkoholmissbruk – och dagen när hans fru fick nog

1 av 3
Den 28 september 2008 ställde Jan Johansens hustru Pia ett ultimatum: Familjen eller alkoholen. Någon dag senare gick han till ett möte för anonyma alkoholister.
NÖJE

”Se på mig” blev hans stora hit. Men Jan Johansen såg inte sig själv.

Ensam hemma med lilla sonen kunde han inte sluta dricka.

– Jag trodde länge att jag inte skulle klara av det.

Den 16 juni ska Jan Johansen åter stå på en scen på Hotell Norrtull i Stockholm. Men inte bara för att sjunga låtar från den nya skivan, utan för att prata om sin alkoholism. Han är ditbjuden av den före detta prästen Ulf Lidman för att delta i en föreläsning om krishantering och personlig utveckling.

– Jag fick frågan om jag vill berätta min historia. Det vill jag. Kanske kan det hjälpa någon att komma loss från det jag själv var fast i.

Jan Johansens historia har en viktig vändpunkt. Han glömmer inte datumet 28 september 2008. Just den dagen hade Jan kommit hem utpumpad efter en konsert, bakfull och utslagen – som så många gånger tidigare. Av fåfänga drack han inte längre groggar eller kaloririka öl. Men lådvinet gick bra.

Det året hade han uppträtt på Pride-festivalen, deltagit i en Ted Gärdestad-hyllning och tillsammans med Josefine Sundström varit med i ”Musikmaskinen” på Kanal 5. I folks ögon var han fortfarande den charmige mannen som sjöng ”Se på mig”.

Men den 28 september 2008 stod hans hustru Pia inte längre ut. Jan fick välja. Familjen eller alkoholen.

– Beslutet var lätt, jag var redo. Vi hjälptes åt att göra oss av med alkoholen som fanns hemma i villan.

Första skivan på 7 år

Någon dag efter gick han till ett möte för anonyma alkoholister, för Pias skull. Själv förnekade han fortfarande. Men på gruppterapin fanns människor i samma sits som han. Allt från framgångsrika affärskvinnor och affärsmän till arbetslösa och unga studenter.

Och pundaren, som sa till Jan Johansen ”att jag tror du kommit rätt”. För första gången såg också Jan Johansen vad han blivit.

I höst kommer hans första nya album på sju år.

– Om jag hade fortsatt dricka hade det inte funnits någon skiva.

Titeln ”En ny bild av mig” säger mycket om den Jan Johansen är i dag.

– Förr levde jag på krogen. Nu lever jag med och för familjen och musiken.

Stjärna över en natt

Singeln ”Till dig” släpptes i dagarna och är tillägnad Pia, som aldrig vikit från hans sida sedan de blev ett par 2001.

I Jan Johansens tidigare liv, före vändpunkten, var alkoholen alltid nära. I coverbandet Off Duty var han den som höll igång ändå in på morgonkvisten. Och när han 1995 blev stjärna över en natt genom förstaplatsen i Melodifestivalen med ”Se på mig” – ramlade han rakt in i ett turbulent kändisliv.

– Det handlade mycket om alkohol. Göra musik, festa hårt och sova bort dagarna och ansvar. Alkoholen gjorde att jag kunde försköna mig själv, känna mig yngre, roligare, snyggare, mer känd och framgångsrik.

Många kollegor är fast i det som Jan har lyckats ta sig ur.

– Jag vet att min kamp har varit en positiv kraft för några vänner i branschen.

”Jag älskar musik”

2003 förlorade Pia och Jan sina tvillingar i ett missfall. Tiden som följde var tung. Alkoholen fortsatte att ta plats och när sonen Tim föddes några år senare, förvärrades situationen ytterligare.

– Jag var inte alltid en bra småbarnsförälder med ansvaret det innebär.

Jan Johansen har gjort flera framgångsrika Melodifestivaler, haft en förstaplats på Svensktoppen och deltagit i tv-program som ”Så ska det låta” och ”Diggiloo”. Utåt har det lyst om Jan Johansen. Men inuti, ångest och prestationskrav.

– Självkänslan var dålig även när jag var som mest uppmärksammad. Jag försökte leva upp till offentlighetens, självsäkra, bild av mig.

Jan Johansen ångrar att han inte stannade kvar hos kompisarna i Off Duty, coverbandet han var medlem i.

– Vi skulle ha försökt bli starka tillsammans.

I stället hade han dragits med in i skivbolagets produktidé om ”schlagerstjärnan Jan Johansen”. Och sakta men säkert blev succélåten ”Se på mig” en börda.

– Hur skulle jag kunna upprepa succén?

I dag vet han att han det inte behövs.

– Jag behöver inte sikta på Nobelpriset varje gång jag skriver en låt. Jag älskar musik, både att lyssna på och att skapa. Och det räcker långt.

Fri från alkoholen och äntligen sann mot sig själv.

– Förr var jag ständigt på väg någonstans. I dag är jag här och nu. Och jag är jag. Bara att minnas det jag har pratat om en kväll är en ny upplevelse. Förr försvann det genom en filt av rödvin i huvudet.

Jan Johansen vill dock inte säga ”jag ska aldrig dricka mer”:

– Det är ingen idé att vara högfärdig. Jag vet att jag behöver ta en dag i taget.

FAKTA

1995 Jan johansen slår igenom med ”Se på mig”, vinner Svenska Melodifestivalen, kommer trea i Eurovision Song Contest.

1999 Medverkar i musikalen ”Candle in the wind” i Oslo.

2001 Deltar i Melodifestivalen med ”Ingemansland” och bidrar med låten ”Looking for love” till ”Norsk Melodi Grand”.

2002 Melodifestivalen med ”Sista andetaget”.

2003 Melodifestivalen med ”Let your spirit fly” med Pernilla Wahlgren. Deltar i turnén ”Cornelis i våra hjärtan”

2005 Den 9 september föds sonen Tim.

2008 Deltar i Ted Gärdestads-hyllningsturné ”Sol, Vind & Vatten”.

2008 Den 28 september tar Jan beslutet att sluta dricka alkohol.

2010 I maj släpps singeln ”Till dig”.

Jan Johansen

Ålder: 44. Familj: Hustrun Pia, arbetar i Jans företag. De har egna sonen Tim 4 år, och Pias barn sedan tidigare Kim, 28 år, och Christian, 10 år. Hobbies: ”Musik och åter musik. Jag har precis köpt några länge eftersökta vinylplattor via Tradera”. Mest stolt över: ”Att jag mår som jag gör i dag och finns för min familj”. Då mår jag som bäst: ”När jag skrivit klart en bra låt och när jag umgås med familjen”. Aktuell: Med nya singeln ”Till dig” och med albumet ”En ny bild av mig” som släpps den 8 september. ”Jag hoppas det blir turné i höst.”