”Vi sa ok till Tylers avhopp”

Joe Perry berättar om dramat när sångaren lämnade Aerosmith

Foto: Foto: AP
nöjd och lättad Joe Perry var glad när Tyler återvände. ”Det finns ingen jag hellre skulle vilja ha som sångare”, säger han.
NÖJE

Han har rockvärldens största käft.

Men Steven Tyler tiger om vad han gjorde under avbrottet från Aerosmith.

– Vill han prata så lyssnar jag, säger gitarristen Joe Perry i samband med bandets Sverigebesök.

Joe Perry på Sweden Rocks största scen i natt.

Augusti 2009. Under en spelning i South Dakota ramlar Aerosmiths då 61-årige sångare Steven Tyler av scenen och får flygas till sjukhus med allvarliga huvud-, nack- och axelskador. Bandet tvingas ställa in resten av sin turné och Joe Perry och trummisen Joey Kramer tar tillfället i akt att ägna sig åt egna projekt.

Ett par månader senare kommer nästa bakslag, när Steven Tyler oväntat hoppar av Aerosmiths Sydamerikavistelse för att satsa på en solokarriär. Enligt amerikanska tidningar har han tagit sin sista ton med gruppen som gjorde honom till stjärna på 70-talet – men tji får de.

– Steven har aldrig slutat, han ville bara ha lite ledigt. Vi sa okej på villkoret att vi fick ta in en vikarie och slippa sitta och vänta, säger Joe Perry, 59, när han ringer upp från Boston inför Sverigebesöket.

Varit jobbigt

Alla turer och spekulationer kring Aerosmiths bångstyrige frontfigur har varit jobbiga, medger han, men medlemmarna har aldrig velat sparka honom.

– Det finns ingen jag hellre skulle vilja ha som sångare, säger Joe Perry.

När så Steven Tyler bestämde sig för att återvända tidigare än planerat från sin soloutflykt var det ingen som sa emot. Och när sleazerockens förgrundsgestalter i går inledde sin Europaturné på Sweden Rock var medlemmarna taggade.

– Vi har massor av energi att släppa ut. Det här kommer att bli ett lyft för bandet.

– Jag tror att Steven är glad över att vara tillbaka. Han ser väldigt hälsosam ut och verkar både starkare och lyckligare än jag sett honom på många år.

Decennier av intensiva scenframträdanden har åsamkat Steven Tyler skada på skada, vilket i sin tur lett till medicinmissbruk och upprepade rehabbesök. Det har ryktats om att han måste genomgå en knä- och fotoperation, men det blir inte av nu.

– Nej, inte på ett tag. Eller, han har i alla fall inte sagt något så jag antar att det inte är något problem, säger Joe Perry.

Hemlig utflykt

Han vet överhuvudtaget lite om vad hans bandkollega sedan 40 år tillbaka haft för sig under pausen från Aerosmith. Den karismatiska duon har inget otalt med varandra, hävdar han, men så värst intresserade av varandras personliga utsvävningar verkar de inte vara.

– Han har inte pratat om sina sologrejer och jag har inte frågat. Vill han ta upp det så kan han, men på sistone har vi varit upptagna med att diskutera vad Aerosmith ska göra härnäst.

Nytt album

Framtiden rymmer förutom konserter i Europa och USA planer på ett nytt, och femtonde, studioalbum. En uppföljare till 2004 års ”Honkin’ on Bobo” har påbörjats tre gånger förut, så det finns låtmaterialatt bita i.

– Det verkar inte vara så viktigt för fansen, vi har så många gamla låtar som vi aldrig spelat live. Men antagligen kommer vi att börja jobba med en skiva nästa vår, säger Joe Perry.

Därefter börjar det mullra i luren – och den respektingivande gitarrbändaren förklarar att han har ett åskoväder rakt över sig.

– Jag måste sluta så att inte blixten tar mig, hasplar han ur sig innan han säger hejdå.

Han klarar bevisligen smällarna – liksom han överlevt det senaste årets alla avhopp- och splittringsrykten. I Sölvesborg

i går steg ett fulltaligt Aerosmith upp på scenen igen.

FAKTA

Perry om...

... sin solokarriär:

– Jag har varit ute och turnerat på egen hand den senaste tiden. Att hålla på med andra projekt gör mig till en bättre gitarrist, när jag kommer tillbaka till Aerosmith har jag alltid mer att erbjuda.

... festivalspelningar:

– Festivaler är alltid jättebra, det är skön stämning på dem. Jag önskar att vi hade fler av dem i staterna.

... hårdrocksdominansen på musikscenerna i sommar:

– Folk gillar hårdrock och det funkar särskilt bra live. Det finns ingen stor mystik kring det. Fansen blir fler i takt med att befolkningen växer.