All makt åt Björkman

Foto: Andreas Bardell
Allsmäktig Enligt Nöjesbladets källor går Christer Björkman från att vara schlagergeneral till schlagerkung. Urvalsjuryn plockas bort och Björkman väljer själv alla låtar och artister i ett sista försök att få Sverige som schlagernation på fötter igen innan han lämnar sitt uppdrag efter nästa års Melodifestival.
NÖJE

LONDON/STOCKHOLM. Svenska folket krävde­ schlagergeneralen Christer Björkmans avgång efter superfiaskot.

Nöjesbladet kan i dag avslöja att det blir exakt tvärtom.

SVT hoppas und­vika nytt nederlag – ­genom att ge ­honom ­oinskränkt makt, erfar Nöjesbladet.

Anna Bergendahls totalfiasko får under inga omständigheter upprepas. De senaste årens usla resultat i Eurovision song contest har fått Christer Björkman att chockändra reglerna till nästa års Melodifestival.

Orsaken är enkel. Enligt vad Nöjesbladet erfar tänker Christer Björkman avgå som schlagergeneral efter nästa år. Det kan han bara göra med äran i behåll om Sverige vinner, eller åtminstone tar sig till toppen i Eurovision song contest igen.

Urvalsjuryn ryker

För att försäkra sig om det väljer Björkman och SVT bort det som har ansetts som ett riskmoment de senaste åren: urvalsjuryn.

– Christer kommer själv att plocka ut 32 artister och låtar, säger en källa till Nöjesbladet.

Efter Anna Bergendahls fiasko i Oslo ville 80 procent av Nöjesbladets läsare att Christer Björkman skulle avgå. I stället ser han till att stärka sin makt ännu mer.

– Det kommer att bli ett jäkla liv, säger en källa med god insyn i branschen.

Enligt vad Nöjesbladet erfar ska SVT fortfarande uppmana svenska folket att skicka in bidrag till festivalen. Skillnaden i år är att Christer Björkman tillsammans med en liten grupp av sina närmaste medarbetare väljer ut låtarna som tar sig till tävlingen.

– Jag tror inte att Christer bryr sig om det blir protester. Han tänker bara på att vinna hela klabbet nästa år. Sen kan han sluta och för evigt vara kungen av Melodifestivalen, säger en person i Christer Björkmans närhet.

Björkman gör allt för att hålla förändringarna hemliga. Samtidigt har han påbörjat en rad möten med Sveriges största skivbolag för att berätta om nyheten. På så sätt kan han snabbt knyta till sig de hetaste artisterna utan att de måste gå via en urvalsjury.

”Inget är spikat”

Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, säger att det ännu är oklart hur urvalsjuryn ska se ut.

– Christer har träffat olika skivbolag och pratat om nästa års tävling, men inget är spikat ännu. Vi diskuterar alla möjliga lösningar.

Har han fört fram idén om att han ska sköta urvalet tillsammans med en liten jurygrupp?

– Det är möjligen en av idéerna han har testat på dem.

Hall poängterar att urvalsjuryn har sina fördelar.

– Min personliga gissning är att den kommer att vara kvar. Om det blir i samma form vill jag inte säga, men vi behöver en grupp människor för att få fram det optimala startfältet i ett tidigt skede.

Avgår inte

Mathias Engstrand, programchef för SVT Nöje i Stockholm har hand om Christer Björkmans avtal med kanalen. Enligt honom kommer schlagergeneralen att sitta kvar även efter nästa års Melodifestival.

– Uppgifterna om att han ska avgå stämmer inte.

Nöjesbladet har förgäves sökt Christer Björkman för en kommentar.

FAKTA

De senaste turerna kring Christer Björkman

29 januari Nöjesbladet rapporterar om att Christer Björkman måste ha livvakter för att skyddas från hatiska låtskrivare.

4 februari Efter en granskning kan Nöjesbladet avslöja att Björkman styr vilka som ska gå till Melodifestivalens final genom att ge artisterna gynnsamma startnummer.

21 februari Melodifestivalens delfinal i Göteborg döms ut som usel av Nöjesbladets läsare.

24 februari Christer Björkmans direktiv till urvals­juryn om att hitta musikalisk mångfald kritiseras hårt av bland andra Linda Bengtzing.

6 mars SVT och Christer Björkman kritiseras för att ha släppt alla delfinalers vinst­bidrag till radion trots att andra chansen ännu inte var avgjord.

13 mars Christer Björkman motsätter sig svenska folkets vilja om färre delfinaler i Melodi­festivalen 2011.

28 maj Nöjesbladets läsare kräver att Christer Björkman ska avgå efter schlagerfiaskot i Oslo.

29 maj Nöjesbladet berättar om SVT:s krismöte efter schlagerfiaskot och den hemliga­ plan som ska ge mer makt till Europa. ”Vi måste få in ett riktigt europeiskt perspektiv om vi ska lyckas i Eurovision”, säger Björkman.

30 maj Flera medlemmar i den svenska urvalsjuryn berättar hur schlagergeneralen indirekt styr deras arbete.

1 av 5