’Det är skönt att bli äldre’

Lotta Engberg om den nära relationen till Bert Karlsson, åldern och sin längtan efter barnbarn

Foto: Foto: Patrik Skoglöw
laddar för premiär I kväll drar Lotta Engberg igång en ny säsong av ”Lotta på Liseberg”. Resten av sommaren tillbringar hon tillsammans med hunden Alice. ”Vi har världens bästa sommarställe”, säger hon.
NÖJE

ALINGSÅS Hon har läst upp bingosiffror i 44 veckor.

Nu tar hon fram allsånger och 40 artister under åtta veckor med ”Lotta på Liseberg”.

– Jag trivs jättebra med livet. Det är skönt att bli äldre, att inte vara 20, så orolig och titta på sig själv med andras ögon, säger Lotta Engberg.

Under våren har Nöjesbladet skrivit om flera folkkära artister som har fått skattepåbackning. Artister som Tommy Körberg, Martin Stenmarck och Barbro ”Lill-Babs” Svensson har enligt Skatteverket inte redovisat alla sina intäkter.

Lotta Engberg ska också ha undanhållit staten inkomster: 1 366 000 kronor. Hon har under hela processen valt att inte kommentera ärendet – så även nu.

– Jag svarar inget. Det får gå via Skattemyndigheten. Det känns bäst, säger hon.

Somnar direkt

Och om våren har varit tuff, visar inte Lotta det. Hon är på gott humör när Nöjesbladet hälsar på hemma i Alingsås.

Du verkar jobba mycket. Hur varvar du ner?

– I sommar jobbar jag söndag till onsdag. Ledig torsdag till lördag. Samma förra året och då kändes det jättelugnt. Jag är väldigt ”av och p å” som människa. Jag vrider mig aldrig i sängen när jag ska sova – jag somnar direkt. Här ute kan jag tanka på bra. Vi har ju världens bästa sommarställe här, säger hon och ser ut över bostaden och sjön Mjörn, utanför Alingsås.

– Jag har ett väldigt skojigt jobb också. Allsång och musik är enkelt och roligt. Jag är aldrig nervös när jag går ut på scenen eller i direktsändning. Jag tror att det har med åldern att göra. Jag gör 52 direktsändningar per år. Är du rädd för att göra bort dig så kommer du att göra det.

Vad får dig nervös då?

– När jag skulle hoppa från tio meter i Valhallabadet i vintras. Då var jag nervös, jag kunde inte gå, jag kröp upp. Det var Ingvar Oldsberg som utmanade mig. Men jag fick krypa ner, jag gjorde det inte.

– Höjdrädslan har också satt sig på vatten. Jag tror att jag ska drunkna. Jag är inte rädd i poolen, men annars har jag alltid en blå tamp som sitter fast i båten. När mamma ska bada kommer tampen fram liksom. Så det blir kärringdopp med tamp, annars får jag panik.

”Helt fantastiskt”

Hur mycket sjunger du nu?

– Inte så mycket. Jag släppte en julplatta förra året som sålde guld. Det var helt fantastiskt. Och jag ska till Bert Karlsson i sommar och sjunga på hans nya ställe.

Vad är det för nytt ställe?

– Jag vet inte vad det heter. Vi ringer Bert. Vänta lite.

Bert ett hus bort

Lotta hämtar mobiltelefonen.

– Vad är det för ställe jag ska sjunga på hos dig? frågar hon utan ett ”hej”.

– Hur mår du? Tar du starka värktabletter?

– Ska jag komma och klappa lite på dig?

De gamla grannarna från Skara skrattar och pratar lite.

De hade bara ett hus mellan sig i Skara. De kallade det för Berlinmuren.

Innan intervjun har Lotta Engberg jagat ettåriga hunden Alice, en golden retriever, som i sin tur har jagat två cyklande damer.

– Det är viktigt att stanna kvar i det riktiga livet. Det är bra att få bli arg på sin hund som smiter. Att sätta potatis därborta, säger Lotta och pekar mot ett odlat land.

Pluggar till läkare

Hon är brunbränd i sommarklänning. Senare under eftermiddagen ska det bli fest. Så Lotta klipper gräslök och avgör hur mycket färskpotatis som ska skalas. Laxfiléerna ligger redan uppradade.

En av döttrarna är hemma från Polen, där hon pluggar till läkare.

– Nu är huset fullt igen. Men annars är det bara Patrik, Alice och jag. När barnen flyttade hemifrån flyttade vi in, kan man säga.

Hur trivs du annars med livet?

– Jättebra. Jag har en man som jag tycker väldigt mycket om. Jag är frisk – bara en sån sak. Samtidigt finns det massa saker kvar. Det vore jätteroligt att få barnbarn snart. Så vi kan fylla rummen igen.

FAKTA

Lotta om...

... att jobba ihop med sin man:

– Vi är alltid två, det är bra. Han brukar inte berätta så mycket för mig vad jag ska göra. Jag bestämmer såklart om jag ska göra saker, men annars är fokusering bra när du har mycket att göra.

... vad hon minns mest från förra årets ”Lotta på Liseberg”:

– När Paul Potts sjöng stod jag längst bak vid dammen och kom på mig själv med att bara stå där och glömma vad jag gör. Jag bara­ njuter. Han kunde inte­ sjunga svenska allsånger­ – trodde vi. Så vi valde en sång som heter ”Den skrattande polisen” där du bara skrattar i refrängen. Men det visar sig att originalet är på engelska och han hängde med.

... att ”lägga sig i”:

– Jag har lätt för att lägga mig i på jobbet. Om de har ett förslag och jag känner näää, då har jag veto. Om jag känner någon för nära blir det inte bra. Bettan Andreasson valde vi att lägga när jag var på semester. Vi skulle bara fnittra. Jag kan henne utan och innan och det skulle bli skådespel i stället för samspel.

Det här är Lotta

Namn: Anna Charlotte­ Engberg Ålder: 47 år. Bor: Gallvik utanför Alingsås. ”Här har jag bott längst, i 14 år.” Familj: ”Normalt min man Patrik, hunden Alice och jag. Sedan har vi Daniel, 26, Malin, 23, Jeanette, 22, Amanda, 22 och Johnny, 21”. Malin och Amanda är Lottas egna barn. Aktuell: Kör igång ”Lotta på Liseberg” den 21 juni. Avslutade sin fjärde ”Bingolotto”-säsong den 13 juni.