Dominique är en coolare jazztant än vad folk tror

NÖJE

Årets omgång av SVT:s ”Stjärnorna på slottet” påminner om Nigeria i fotbolls-VM.

Skillnaden är att oväntade inhopparen Monica Dominique knappast missar öppet mål.

Jan-Olov Andersson.

Kort resumé för de nöjeslystna som inte bryr sig om fotbolls-VM:

Nigeria anlitade bara några månader innan VM Sveriges före detta förbundskapten Lars Lagerbäck som coach. Han skulle få ordning på en trupp där alla visste att lagkaptenen och den mest kända profilen var på tok för dålig för att platsa i laget.

SVT hade cheferna på plats, men spikade inte sin trupp förrän väldigt sent, i april. Somliga tyckte att Ulf Brunnberg, Dan Ekborg, Ewa Fröling, Marie Göranzon och Niklas Strömstedt inte var folkkära nog. Själv hävdade jag då i en krönika att det var utmärkta val, att denna kvintett var mer spännande än vad de flesta nog kände till.

Lagerbäcks viktigaste kugge, Chelsea-stjärnan John Obi Mikel, kom sedan aldrig till start, på grund av skada.

Alldeles nyligen, och efter att åtskilliga inspelningar ägt rum, hoppade Ewa Fröling av, på grund av sjukdom.

Lagerbäck fick plottra med laget, med de spelare han hade.

SVT-cheferna bönade och bad kända kvinnor. Carola, Lena Endre, Anita Ekberg, Suzanne Reuter, Lia Boysen, Lena Olin, Lill Lindfors är några som kanske, kanske inte, har tillfrågats och nobbat.

Det kan inte ha varit lätt att hitta någon. Inte med så kort varsel. Och många artister har ett stort ego; vem vill liksom vara en så uppenbar reserv?

Lagerbäck fick ihop ett lag, men det gick sådär.

SVT fick Monica Dominique. Mest anonym av årets stjärnor på slottet, vad SVT än säger. Ett föga spännande val, för den breda skaran tv-tittare. Ungefär som om Lagerbäck hade målat Tobias Linderoth svart och kommit undan med det.

Nigeria floppade, men var bara alla tiders största målmiss från att avancera till åttondelsfinal.

Monica Dominique, som roat i ”Gäster med gester” och nu blivit lite hipp bland en ung generation artister, är en coolare jazztant än vad folk har fattat.

Hon skulle aldrig ha missat öppet mål, om hon så haft sin hammondorgel på ryggen ...

ARTIKELN HANDLAR OM