Svenskarna hotas – av kristna i USA

Ramaskri efter trions tv-serie om Jesus: De skriver att vi kommer brinna i helvetet

1 av 4 | Foto: FOX, Robin Lorentz-Allard
”Tog hus i helvete” Henrik Bastin (till höger) är exekutiv producent för nya tv-serien ”JC”. En serie prästen Jonathan Morris gick till hård kritik mot i Fox News.
NÖJE

Jesus har levt slackerliv i himlen i 2 000 år och vill återvända till jorden.

Den svenska trions tv-idé slog ner som en bomb i USA.

– Den kristna högern skriver att vi ska brinna i helvetet, säger Henrik Bastin, exekutiv producent för tv-serien ”JC”.

”JC” heter den skandalomsusade tv-serien, som inte ens har hunnit bli verklighet på den amerikanska kanalen Comedy Central.

– Vi har sålt in den och ska producera ett pilotavsnitt i slutet av sommaren, säger Henrik Bastin, exekutiv producent.

”JC” är en animerad tv-serie och handlar om Jesus Kristus som bestämmer sig för att återvända till jorden och New York. Där ska han bevisa för sin tvivlande pappa Gud att han är redo att ta över familjeföretaget.

– Vi driver inte med kristendomen alls. Det är snarare en ganska varm historia om Jesus och hans komplexa förhållande med sin pappa, säger Henrik Bastin.

Hotade med bojkott

Bakom serien ”JC” står Jonathan Sjöberg och Andreas Öhman, som gjort den animerade tv-serien ”Myggan” tillsammans med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

– Ingen i USA har sett programmet men ändå ondgör de sig redan, säger Jonathan Sjöberg.

När Comedy Central i våras presenterade sina kommande satsningar för pressen valde de att lyfta just ”JC”. Då dröjde det inte lång tid förrän den kristna högern gick i taket och hotade med ekonomiska sanktioner och en bojkott av programmets annonsörer.

– Det tog hus i helvete. Chefen för Comedy Central, Kent Alterman, har fått 5 500 mejl från kristna grupper som skriver att vi ska brinna i helvetet, säger Henrik Bastin.

Svenskarnas tv-idé diskuterades på CNN, i New York Times, på mängder av bloggar och på Fox News där kanalens präst Jonathan Morris gick till hård kritik mot ”JC” i direktsändning.

”10 procent rädd”

Svenskarna, som inte var beredda på den enorma uppmärksamheten, blev skärrade.

– Jag blev 10 procent rädd och 90 procent upprymd. Jag visste inte vad den kristna högern är kapabel till. Våra namn stod ju i en av artiklarna så man blev lite rädd, säger Jonathan Sjöberg.

FAKTA

Förbund vill stoppa hans serie

Namn: John Henrik Pierre-Louis Bastin. Ålder: 39. Yrke: Kreativ chef och tv-producent. Familj: Frun Karin, två söner, 3 och 1 år gamla. Bor: Villa i Hollywood Hills, Los Angeles. Inkomst: 1 178 300 kronor (tax.år 2009).

I maj bildades en koalition av religiösa amerikanska ledare från kristendomen och judendomen – ”Citizens Against Religious Bigotry”. De jobbar enbart för att få annonsörer att inte stödja ”JC” i hopp om att Comedy Central inte ska låta ”JC” få en säsong då de anser att den handlar om anti-kristen diskriminering.