Tom maktlös – mot dottern

Cruise om att spela mot Diaz, stuntscenerna & dotterns härskarteknik

1 av 3
Cameron Diaz och Tom Cruise i actionfyllda ”Knight and day”.
NÖJE

NEW YORK. Tom Cruise kan få kyrkor att lyda honom, Wall Street att öppna stora plånboken och filmbolag att låta honom ändra projekt som Sverigeaktuella ”Knight and day”.

Men det finns en person den 48-årige stjärnan inte rår på.

Dottern Suri.

– Hon bestämmer över mig, säger han när Nöjesbladet träffar honom i New York.

Cruises kryptonit har hunnit bli fyra. Att döma av hans beskrivning har hon mer än ärvt hans målmedvetenhet.

– Hon klär sig själv. Hon väljer till och med ut de kläder jag ska ha på mig. Hon går igenom min garderob och lägger fram både kläder och skor. Hon är flicka ut i fingerspetsarna (skratt).

Även om han inte alltid håller med henne tycker han inte det är lönt att protestera.

– Glöm inte att jag växte upp med fyra kvinnor. Om någon säger att de vill klä sig på ett visst sätt säger jag bara, ”Härligt, nu drar vi”.

Riskfyllda scener

Mer bestämd är han när det gäller filmprojekt. I ”Knight and day” krävde han inte bara att få göra flera av stuntscenerna på egen hand utan var också specifik vilken typ av action han ville se.

– Jag hade längtat efter att få flippa en tjej på en mc i många år och låta henne skjuta. Jag ringde Jim (Mangold, regissören, reds anm.) och sa, ”Snälla, låt oss ha med några bågar och göra de här grejorna”.

Det slutade med en långt ifrån riskfri sekvens bland tusentals statister och rusande tjurar på en gata i spanska Cadiz.

Både Cruise och hans motspelerska Cameron Diaz gjorde scenerna.

– Hon är fantastisk. Jag frågade om hon ville göra dem. Hon undrade vad jag kände. Jag sa , ”Jag tänker göra dem, men det är ditt val”. Då svarade hon, ”Jag tänker inte gå miste om det för alla pengar i världen”.

Actionäventyret som spelades in i fem länder har gett Cruise blodad tand. Om några veckor drar han igång inspelningen av ”Mission: impossible 4”.

–Det krävs en enorm förmåga att göra actionfilmer. Ta ”Knight & day”. Den har komedi, drama och action. På något sätt blir det flera gånger så jobbigt. Men jag älskar det.

Dottern alltid med

Att det dröjt så länge innan fyran dragits igång hävdar han inte har något med de kontroverser som uppstod efter trean. Det var då Cruise gjorde bort sig i tv och kritiserades av mogulen Sumner Redstone.

– Jag ville inte göra filmen om vi inte kunde komma på något nytt. Det är hela grejen med ”Mission”-serien. Det är därför vi har nya regissörer varje gång. Det ska bli kul att se vad Brad Bird göra av det.

Bird får se upp. Det är inte bara Cruise han får tampas med på inspelningarna. Suri följer med sin pappa när han jobbar.

– Hon sitter med och lyssnar på dialogen i hörlurar. Hon var med Katie när hon spelade in ”The romantics”, säger Cruise.

– Mellan tagningarna kom hon fram och gav mamma tummen upp.

FAKTA

Tom Cruise om...

... att ”Knight and day” skulle vara hans comeback:

– Jag fattar det inte. Jag har jobbat hela tiden.

... om hur dottern Suri reagerar när pappa kysser en annan kvinna på film:

– Barnen har sett det under hela deras uppväxt. Suri förstår att det inte är på riktigt. Innan vi filmar går jag igenom alltihop med henne.

... att bli äldre:

– Min filosofi är att bara köra på och aldrig stanna. Solen skiner i morgon också och det är bara att gå upp och ta för sig.

ARTIKELN HANDLAR OM