Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Så dödade Mel sin karriär

Gibson gick från hyllad filmikon till misstänkt hustrumisshandlare och rasist

EN UNG STJÄRNA Mel Gibson slog igenom som skådespelare för 30 år sedan. Sedan dess har han hyllats i filmbranschen och blivit en av de största stjärnorna. Men efter den senaste tidens skandaler med dödshot, misshandel och rasism kan guldåren vara slut.   EN UNG STJÄRNA Mel Gibson slog igenom som skådespelare för 30 år sedan. Sedan dess har han hyllats i filmbranschen och blivit en av de största stjärnorna. Men efter den senaste tidens skandaler med dödshot, misshandel och rasism kan guldåren vara slut. Foto: warner, ap

HOLLYWOOD. Det tog Mel Gibson 16 år att bli störst i Hollywood.

Det tog bara fem dagar att slå livsverket i spillror.

Bandinspelningarna där han skriker ut rasism, könsord, mordhot och sexuellt förtryck har ödelagt en av filmvärldens största framgångssagor.

KAN ÅTALAS Enligt Mel Gibsons ex-flickvän slog han ut två av hennes framtänder. Enligt polisen kan han åtalas för misshandel.   KAN ÅTALAS Enligt Mel Gibsons ex-flickvän slog han ut två av hennes framtänder. Enligt polisen kan han åtalas för misshandel. Foto: ap

”Mad Mel”, ”Mel in hell”, ”Mel – ett dödligt vapen”.

De amerikanska rubrikmakarna har haft julafton den senaste veckan.

Varje dag har bjudit på ett nytt bandat exempel på den 54-årige Oscarsvinnarens hat mot Oksana Grigorieva, exflickvännen som är mamma till hans dotter Lucia, nio månader.

”Bränna ner ditt hus”

– Jag ska gräva ner dig i en jävla rosträdgård, ditt svin! För jag är kapabel till det! skriker han på ett band som Oksana rapporteras ha spelat in med mikrofoner dolda i örhängen. På ett annat vrålar åttabarnspappan:

– Jag ska bränna ner ditt hus. Men först ska du suga av mig.

På ett tredje tycks han erkänna misshandeln som kostade Oksana, 40, två förstörda framtänder.

– Du jävlar i mig förtjänade det.

Skilsmässan tog hårt

Sedan skandalen rullades upp har han dumpats av sin Hollywoodagent, polisen har inlett en förundersökning om misstänkt kvinnomisshandel och de sociala myndigheterna granskar hans lämplighet som pappa.

Personer som känner Mel Gibson säger att han började tappa kontrollen över sitt liv redan vid separationen från Robyn 2006 och att det accelererade efter parets skilsmässoansökan 2009.

De hade varit gifta sedan 1980.

– Robyn hade alltid en lugnande inverkan på Mel. Han kände sig trygg med henne, säger en källa som känner familjen.

– Hans familj stöttade honom alltid genom vått och torrt. Utan henne är Mel som en förvirrad pojke.

Den bokstavstrogne katoliken tycktes vara på väg tillbaka efter rattfyllan 2006. Han hade bett om ursäkt för att ha anklagat judarna att ha orsakat ”alla krig i världen” och återupptagit filmkarriären.

Men att han inte stod på en stabil grund visade han när Nöjesbladet träffade honom i samband med lanseringen av ”Edge of darkness” i Santa Monica i januari. Mitt under den begränsade presskonferensen exploderade han i raseri och skrek svordomar åt en italiensk journalist.

Efteråt bad han om ursäkt med orden:

– Jag slutade röka för sju dagar sedan.

Det var under exakt samma period han enligt Radaronline ska ha haft det våldsamma bråket med flickvännen Oksana Grigorieva som slutade med att två av hennes tänder skadades.

Då hade de officiellt varit ett par i nio månader.

Omaka par

Gibson anklagas för att ha misshandlat och dödshotat sin ex-flickvän Oksana.   Gibson anklagas för att ha misshandlat och dödshotat sin ex-flickvän Oksana. Redan från början tvivlade omgivningen på förhållandet.

– Hon hade ingen humor. Jag tänkte, herregud, Mel älskar att skämta. Vad ska han göra med den tjejen? uppger en av Gibsons bekanta i veckotidningen People.

– Det var en impulsiv, kantstött, rolig man tillsammans med en opportunistisk, kall överlevare. Det var dömt att misslyckas.

Källor i Gibsons läger är övertygade om att hon blev ihop med honom för att bättra på sitt sparkonto. En av dem säger:

– Mel insåg hur ohälsosamt förhållandet var och insåg att han hetsades att tända på alla cylindrar. Han ville finna ett sätt att ta sig ur relationen på ett lugnt och fridfullt sätt.

Den planen kunde inte ha spruckit på ett värre sätt.

Fler inspelningar

Visserligen heter det att USA älskar en comeback, men efter att han på bandinspelningarna förolämpat så gott som varenda ras tycks vägen tillbaka oöverstiglig.

Värst för Gibson är att det långt ifrån är över.

– Jag kan inte säga exakt hur många fler bandade konversationer vi ska publicera, men vi kommer att låta dem rulla vidare, säger Radaronlines chefredaktör, David Perel.

Kändisar som gjort bort sig – men lyckats göra comeback

    Mel Gibson är nu uträknad i Hollywood. Men det är inte omöjligt att komma tillbaka. Filmstaden är full av kändisar som rest sig på nio:

Sheen köpte prostituerade.   Sheen köpte prostituerade.     Charlie Sheen. Satt tidigare fast i ett träsk med tunga droger och prostituerade. Nu tv:s högst betalda komediskådis.

    Alec Baldwin. Fångades 2007 på band när han rasande skrek ”lilla gris” åt sin dotter. Sedan dess har han stått värd för Oscarsgalan och prisbelönats för tv-serien ”30 rock”.

    Robert Downey Jr. Tidigare tung missbrukare med självmordstankar. Efter att Mel Gibson hjälpt honom att komma tillbaka är han i dag en av Hollywoods mest eftersökta skådisar.

    Roman Polanski. Efter att 1977 ha gripits för att ha drogat och våldtagit en 13-årig flicka flydde han USA. Sedan dess har han vunnit Hollywoods stöd och belönades 2002 med en Oscar.

    Woody Allen. Blev persona non grata när han 1992 lämnade sin sambo Mia Farrow för sin adoptivdotter Soon-Yi. De är nu gifta och har egna adoptivbarn. I dag är han tillbaka på topp.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet