Undulaten var hans bästa vän

Hjälpte Johan Rabaeus genom skilsmässan: Han bar mina sorger

NÖJE

Johan Rabaeus genomled skilsmässa och sin mors död.

Hans räddning blev undulaten Pelle Kanin.

– Det var vi mot världen, säger skådespelaren i ”Sommar i P1”.

Foto: Foto: Felipe Morales, krister hansson
Fågelfri Johan Rabaeus hade en trivsam tillvaro med sin undulat (ej den riktiga Pelle Kanin på bilden) – tills då den rymde.

Katastroferna kom en efter en för Johan Rabaeus. Först genomgick han en uppslitande skilsmässa och sedan dog hans mamma. Under samma period i början av 80-talet förstördes hans lägenhet i en brand.

Johan bröt ihop

– Halva Hornsgatan var avspärrad och det stod en konstapel utanför min dörr. När jag tittade upp kom det stora sotmoln ur de trasiga fönstren, säger Johan Rabaeus i ”Sommar i P1”.

Johan ville bara ha reda på en sak. Hade hans undulat klarat sig? När han fick veta att chansen var minimal bröt han ihop mot polisens axel.

Undulatens namn var Pelle Kanin. Den blå fågeln var en gåva från en vän som tyckte att Johan Rabaeus inte skulle vara ensam med sina sorger.

– Den betydde mycket för mig. På något vis tog den på sig alla sorger jag haft i mitt liv, säger Johan till Nöjesbladet.

Undulaten och Rabaeus hade en trivsam tillvaro.

– Han knallade omkring på frukostbordet och åt av min müsli. Och han gillade när jag badade för då kom han skuttande in i badrummet och hoppade upp på mitt bröst. Vi pratade undulatspråket med varandra, berättar Rabaeus i ”Sommar”.

Undulaten rymde

Mot alla odds överlevde Pelle Kanin lägenhetsbranden men fick svåra lungskador. Veterinärkostnaderna uppgick till 12 700 kronor, men sedan var fågeln frisk.

En tid efteråt blev Rabaeus erbjuden en roll i en dansk pjäs. Från stugan i Danmark rymmer Pelle Kanin.

– Det var ett väldigt traumatiskt och sorgligt ögonblick i livet, säger Rabaeus.

Fotnot: ”Sommar i P1” med Johan Rabaeus sändes den 25 juli 2010 kl 13.00. Det går att lyssna på programmet i efterhand på www.sverigesradio.se/sommar.

FAKTA

Johan Rabaeus

Namn: Carl Johan Magnus Olof Rabaeus. Ålder: 62. Yrke: Skådespelare. Bor: Södermalm, Stockholm. Inkomst: 361 600 (taxeringsår 2009). Karriär i korthet: Medverkade i filmen ”Ondskan”, huvudroll i pjäsen ”Påklädaren”, spelade kapten von Trapp i ”Sound of music”, var med i miniserien ”Ivar Kreuger” och är även uppläsare på ett flertal ljudböcker. Aktuell: I ”Sommar” i P1 och som Sjökvisten i nya filmen om ”Åsa-Nisse”.

Fler kändisar med djurkompisar

Markoolio har två hundarna Nisse och Hugo som han skaffade tillsammans med sin ex-flickvän Jenny ”Velvet” Pettersson. Jenny och Markoolio har numera delad vårdnad om hundarna som är av rasen griffon bruxelles.

Trollkarlen Tobbe Blom, också känd som programledare i ”Talang i TV4” har en jack russellterrier vid namn Bosse.

Världens mest kända chihuahua heter Tinkerbell och tillhör mångsysslerskan Paris Hilton. Paris har sagt att hon sammanlagt äger 17 hundar och det bästa hon vet är att klä dem fint.

Sir Elton John har två cocker spaniels, Arthur och Marilyn. Båda hundarna har poserat med musikern i en väggkalender för välgörenhet och Arthur har till och med fått följa med på röda mattan.

ARTIKELN HANDLAR OM