’Morberg är högfärdig’

Nu sågar ”Rederiet”- kollegorna stjärnan efter hans radioprogram: Han kan fortsätta göra slarvsylta

Foto: Magnus Liam Karlsson
Mest kända rollen Per Morberg slog igenom för en bred publik med sin psykopatroll i ”Rederiet”. Men Viggo Strieber tog hårt på Morbergs krafter och han gick i terapi. ”Jag fattade till slut inte hur dåligt jag mådde”, säger han.
NÖJE

Per Morberg sågade ”Rederiet” i ”Sommar i P1” i går och hävdade att han ”skäms” över storserien.

Nu reagerar både seriens skapare och skådespelarkollegorna.

– Han kan ta sina gummistövlar och sin kalops och fortsätta göra slarvsylta på tv, säger Bert-Åke Varg.

”Rederiet” blev Per Morbergs, 50, stora genombrott. I serien, som sågs av upp emot två miljoner svenskar varje vecka, spelade han den elake maskinchefen Viggo. Men i sitt sommarprogram i P1 i går sågade Per Morberg den enormt populära tv-såpan vid fotknölarna.

– Alla vi riktiga skådespelare skämdes innerst inne för att vara med i den såpan, eller för att vara med i såpor överhuvudtaget, säger Per Morberg.

”Inte seriös”

Det här har fått skådespelarkollegorna att reagera. Bert-Åke Varg, 78, som spelade Gustav Sjögren och var underställd Morberg i såpan tycker att utspelet är rena dumheter.

– Då är inte han någon seriös skådespelare. Det är jävla högfärd och det är det värsta som finns. Då tycker jag att han kan ta sina gummistövlar och sin kalops och tänka på något annat. Han kan fortsätta göra slarvsylta på tv, säger Bert-Åke Varg till Nöjesbladet.

Varg påpekar att serien var hyllad av såväl svenska folket som av kultureliten.

Ingmar Bergman tittade på varenda jävla avsnitt, så så dåligt var det inte. Margaretha Krook ville också vara med, men hon hade inte tid. Och jag håller henne som en bättre skådespelare.

I tv-serien spelade Per Morberg psykopaten och drogmissbrukaren Viggo Strieber som begick två mord ombord på M/S Freja.

– I första avsnittet hade han våldtagit och misshandlat ett helt handbollslag. Det var en härlig tolkning tyckte manusredaktionen och ökade trycket på figuren. Det gick inte att rehabilitera honom så han fick bli ännu värre, ännu elakare. Det gällde att förnedra och trycka ner för hela slanten, säger Per Morberg i ”Sommar”.

Gick i terapi

Morberg tolkade den ondskefulla karaktären under två år och det påverkade honom starkt.

– Jag fattade till slut inte hur dåligt jag mådde och gick i terapi i samma veva.

Peter Falck, 58, är en av skaparna bakom ”Rederiet”. Han tror tvärtemot att många var stolta över att vara med i serien.

– Många var där i flera år, så om de gnäller är det väl lite grann som att hugga kniven i sitt eget ben.

Falck är medveten om att vissa skådespelare ser ner på såpagenren och tar bort de jobben ur sitt cv.

– För mig är det här en så oerhört löjlig problematik. Antingen är man med och så får man stå för det eller så kan man göra någonting annat.

Nöjesbladet har förgäves sökt Per Morberg för en kommentar.

FAKTA

Det här var ”Rederiet”

Såpopera som sändes på Sveriges Television mellan 1992 och 2002, vilket gör den till den längsta dramaserien utan uppehåll i svensk tv-historia.

Handlingen kretsade kring familjen Dahlén och deras rederi.Serien utspelade sig till stor del ombord på fartyget m/s Freja.

Under tio år omsatte ”Rederiet” stora delar av Sveriges skådespelarelit. Några av de medverkande var Suzanne Reuter, ­Mikael Persbrandt, Ingela Olsson, ­Helena af Sandeberg, Yvonne Lombard och Krister Henriksson.

Så tycker andra Rederiet-stjärnor om Morbergs kritik

Carina Lidbom, 53, spelade Alexandra Remmer.

– Det var ju faktiskt nästan hela Dramaten och Stadsteatern och alla stockholmsskådisar som var med, så det låter konstigt om man ska skämmas för det. Det gjorde inte jag i alla fall, de två år jag var med. Absolut ­inte. Det får stå för honom och alla hans jag.

Gaby Stenberg, 87, spelade Beatrice och Elinor Dahlén.

– På slutet så kom de i långa ­rader från Dramaten, och det var ingen som inte ville vara med. Så är det faktiskt. Det är ingen som har sagt att de har skämts till mig. Jag har bara haft glädje av det.

Johannes Brost, 63, spelade Joker.

– Jag skämdes inte och jag känner inte till att någon annan gjorde det heller. Det var Sveriges längsta tv-serie och kommer aldrig att knäckas av någonting. Det var kul att jobba med de oerhört duktiga teknikerna på tv och de oerhört duktiga manusarbetarna, så jag har inte haft några problem, annars hade jag inte varit med så länge.