– Filmen var en jävla mardröm

Jared Leto om sin nya roll som 118-åring – och rockstjärnelivet

Foto: AP
Långt ifrån en nobody Jared Leto varvar sina karriärer som skådespelare och musiker. Nu är han bioaktuell i Sverige med ”Mr Nobody” – som han även gör pr för på plats i Venedig.
NÖJE

VENEDIG. Jared Leto blev känd som ung snygging i tv-serien ”Mitt så kallade liv”. Sedan dess har han haft många ansikten på film. Valts till en av världens vackraste och spelat rock i Globen.

I ”Mr Nobody” spelar han en 118-årig gubbe.

– Jag satt sex timmar i smink varje morgon. Det var en jävla mardröm, säger Jared Leto.

Förutom den döende åldringen spelar han samme man, Nemo, i flera åldrar och i tre olika liv.

– Det var mest tillfredsställande att spela den gamle mannen. Det tog varenda jävla cell i kroppen. Det var brutalt, säger Jared Leto. Jag skrek med all lungkraft för att få rösten rätt. Jag kunde knappt prata efteråt.

”Mr Nobody” är en annorlunda historia om hur vårt öde kan ändras av val vi gör.

– Jag gillar att filmen provocerar och ställer frågor. Den sätter igång en konversation.

Det måste ha varit som att göra tio filmer?

– Det var som att göra 30 filmer, säger Jared Leto. Den är som en surrealistisk tavla.

Gick ned 12 kilo

I ”Fight club” fick han ansiktet sönderslaget av Brad Pitt. I ”American psycho” mötte han psykopaten Christian Bale. I ”Requiem for a drem” gick han ned 12 kilo för att spela missbrukare. Han gick upp mer än 25 kilo för rollen som John Lennons mördare i ”Chapter 27”.

– Jag vill utmana mig själv och göra något svårt. Jag brukar bli bättre då.

Har ett band

Men Jared Leto gör inte bara filmer. Han är också gitarrist, sångare och låtskrivare i sitt band 30 Seconds to Mars. Hans bror spelar trummor i bandet.

När vi ses har han gymnastikskor i guld och svart och ser ut som en rockstjärna.

Påverkade filmen din musik?

– Visst. Jag skrev en låt i Berlin under inspelningen. Jag hade tre avbrott under filmen för att turnera med mitt band. Till Japan och Mexico. Och vi spelade in en musikvideo på isberg i Antarktis.

Det är Jared Leto som gör gruppens filmer. Han kallar sig Bartholomew Cubbins.

– I hemlighet regisserar jag alla video åt vårt band, säger Jared Leto.

”Misslyckad”

Har du uppnått det du vill i livet?

– På ett sätt, men jag tycker att jag inte uträttat något. Jag känner mig misslyckad. Jag vill fortfarande göra riktigt bra roller. Jag har haft skivkontrakt sedan 1998, men det har bara blivit tre skivor.

FAKTA

Namn: Jared Leto. Född: 26 december 1971. Filmer: ”Requiem for a dream”, ”Fight club”, ”Panic room”, ”Alexander”, ”Chapter 27”. Skivor: ”30 seconds to Mars”, ”A beautiful life”, ”This is war”. Snygg? Jared Leto har varit med på Peoples lista över världens vackraste människor, 1996 och 1997. Aktuell: Som Nemo i ”Mr Nobody”. 30 Seconds to Mars spelade i Globen 10 mars, på Pier Pressure i juni och skulle varit med på Hultsfred.

Kolla – här är Jared Letos alla ansikten