Ulf avslöjar ”Solsidans” hemligheter

Hjärnan bakom succén: Det händer i säsong 2

Foto: Foto: Henric Lindsten
KVENSLER KALLAS FÖR KUNGEN Felix Herngren ser Ulf Kvensler som en pappa till ”Solsidan”.
NÖJE

Även ”Solsidan” har en skuggzon.

Här är den hemliga hjärnan bakom Felix Herngrens tv-succé.

– Det är ju manusförfattarens lott att stå i skuggan, säger Ulf Kvensler, 42.

Utsparkad, singel och utan jobb. Så började Ulf Kvensler sin humorbana. Han bestämde sig för att göra krogshow med sina gamla spexkompisar från Uppsala.

Vännerna var Mikael Tornving, Henrik Hjelt och Mattias Konnebäck.

15 år senare är Ulf Kvensler hjärnan bakom tv-serier som ”c/o Segemyhr”, ”Om Stig Petrés hemlighet” och tittarsuccén ”Solsidan” som han skrivit ihop med skaparna Jacob Seth Fransson, Pontus Edgren och Felix Herngren.

– När Felix sålt in ett pilotavsnitt av ”Solsidan” till TV 4 tog han in mig som manusförfattare, säger Ulf Kvensler, som skrivit och regisserat hälften av avsnitten till ”Solsidans” första säsong.

”Vissa principer”

Serien har hyllats för sina träffsäkra karaktärer och höga igenkänningsfaktor.

– Vi hade vissa principer när vi skulle skapa historier. Dels att de skulle vara upplevda av någon av oss fyra, eller av någon nära vän, säger han.

Varje dag samlar han på sig roligt material till tv-serien genom att läsa tidningar och att särskåda bekanta och sig själv.

– Jag tror att alla människor upplever tio potentiella Solsidan-scener varje dag. Det gäller bara att skriva ner dem. Jag har ett fickminne i min telefon där jag pratar in grejer hela tiden, de där små detaljerna, säger Ulf Kvensler.

”Det är jag, va?”

Det finns risker med att dammsuga vänskapskretsen på jobbiga drag.

– Folk i min bekantskapskrets tror att det handlar om dem, även om det inte gör det. Sedan är det många som kommer fram till Felix och säger ”men du, den där Mickan, det är jag, va?”.

Men enligt Ulf Kvensler baseras det mesta på manusgruppens egna personligheter. I slutet av augusti börjar inspelningarna av ”Solsidans” andra säsong. För Nöjesbladet avslöjar Ulf Kvensler några nyheter:

– Grannen Malmberg kommer synas mer, för han får ihop det med Alex mamma. Fredde och Mickan har en kris i förhållandet och är nära att separera i ett avsnitt. Sedan ska Alex och Anna gifta sig.

FAKTA

Ulf om ...

... att Felix Herngren har fått strålglansen av ”Solsidan”:

– Det är inget konstigt. Det var ju hans idé från början och det är ju manusförfattarens lott lite grand, att stå i skuggan.

... vem han identifierar sig med i ”Solsidan”:

– Jag har lite svårt att identifiera mig med Fredde och Mickan, de är ju lite mer karikatyrer. De är väldigt, väldigt roliga, men det är egentligen Alex och Anna som är de mest normala och flerdimensionella personerna.

... nya karaktärer i ”Solsidan” säsong två:

– Annas föräldrar kommer in. Pappan är faktiskt militär som har blivit förtidspensionerad, väldigt konflikträdd och väldigt dålig självkänsla. Och mamman är en före detta beauty queen, en 60-årig bimbo som är väldigt självupptagen. Även när det är Annas bröllop så är det hennes behov som går först. Det känns som att det blir roligt.

Så säger stjärnorna:

Felix Herngren, 42, skapare av ”Solsidan”:

– Utan Ulf Kvensler hade det blivit pannkaka. Han har varit lite av en pappa till oss andra när vi jobbat med manuset till ”Solsidan”. Eller pappa? Han är Kungen helt enkelt.

– Han är en fantastisk manusförfattare med stor erfarenhet av den här typen av serier.

Mia Skäringer, 33, spelar Anna:

– Nu vet vi att konceptet funkar, och det är väldigt skönt att gå in i ett arbete och veta att grunden sitter. Det är bara att jobba på och försökta göra andra säsongen rolig som fan. Hittills känns manuset mycket kul tycker jag.

Det här är Ulf Kvensler

Namn: Ulf Kvensler. Ålder: 42. Familj: Fru och två barn. Bor: Enskededalen, söder om Stockholm. Yrke: Manusförfattare. Aktuell med: En ny säsong av ”Solsidan” som spelas in i höst. Har skrivit bioaktuella ”Bröderna Karlsson”, en fars om två identiska tvillingar som båda spelas av Björn Bengtsson. Medverkar gör också Tuva Novotny, Vanna Rosenberg och Johan Rabaeus. Inkomst: 386 631 kronor (taxeringsår 2009)

ARTIKELN HANDLAR OM