”Jag ber om förståelse”

Cancer tvingar Peter LeMarc att ställa in sin slutsålda turné

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
FRISKFÖRKLARAD I går berättade Peter LeMarc att han drabbats av cancer. Han fick beskedet i november 2009. ”En framgångsrik behandling genomfördes i december och januari. Allt gick väldigt fort. Jag tror inte riktigt att mina känslor hängde med”, skriver Le Marc själv i ett pressmeddelande. Men under sommaren har tankarna kring den svåra sjukdomen kommit ifatt sångaren. Därför har han ställt in sin slutsålda höstturné.
NÖJE

Beskedet om Peter LeMarcs cancer slog ner som en bomb i musik-Sverige i går.

Nu stöttar vännerna och kollegorna den folkkära sångaren.

– Jag vill be alla om förlåtelse. Och förståelse, säger LeMarc om sin inställda höstturné.

Det skulle bli en kärleksfull återförening med fansen.

Peter LeMarcs höstturné var helt slutsåld, och ingen anade att något var allvarligt fel med den populära artisten. Endast den närmaste vänkretsen kände till hur det egentligen stod till.

– Jag ringde honom eller han ringde mig av någon annan anledning och så berättade han helt enkelt för mig att han hade cancer. Vad säger man? ”Oh shit det var som fan”, säger Per ”Plura” Jonsson, 58, till Nöjesbladet.

In i det sista ville Peter LeMarc, 51, genomföra höstens konserter. Men till slut tvingades han inse att det inte skulle gå.

Vid 11-tiden i går gick han ut med ett pressmeddelande och lade korten på bordet.

Skrev om sin sjukdom

– I november förra året fick jag ett oväntat och svårt besked. Jag hade cancer. En framgångsrik behandling genomfördes i december och januari. Allt gick väldigt fort, skriver Peter LeMarc, och förklarar varför han inte orkar genomför höstens turné.

– Efter det som hänt är jag inte i mental eller känslomässig form för det även om jag, för närvarande, är fysiskt frisk och återställd.

Under våren har Peter LeMarc flera gånger skrivit om sin svåra sjukdom på sin hemsida, dock utan att gå in på detaljer. I mars skrev han:

– Jag har suttit i ett väntrum. Trodde att jag kanske skulle få träffa Elvis, men han hade inte tid för mig den här gången. Men vandringen från väntrummet är mödosam. Ett återerövrande av vardagen. Bit för bit. Sekund för sekund.

Trots den tuffa behandlingen vägrade Peter LeMarc att sjukskriva sig.

I januari spelade han in ”Mauro och Pluras kök” i TV8.

– Han sa att han var bra då (under inspelningen av programmet). Sist när vi har pratat har vi inte diskuterat sjukdomen, säger Plura.

15 000 biljetter sålda

Sångerskan Louise Hoffsten, 44, som sedan flera år lider av den neurologiska sjukdomen multipel skleros, har i tidigare intervjuer berättat att Peter LeMarc har varit ett stort stöd för henne. De senaste månaderna har det varit hennes tur att stötta honom.

– Det här är ingen nyhet för mig. Peter är i första hand en vän och i andra hand en kollega. Men jag visste inte att han hade bestämt sig för att ställa in höstturnén. Det var tråkigt att höra, säger hon till Nöjesbladet.

Allt som allt har 15 000 biljetter sålts till turnén.

– Det är tråkigt för alla, både för Peter och för alla som hade sett fram emot konserterna. Hela turnén var ju utsåld, säger presstaleskvinnan Catarina Oscarsson på konsertarrangören Live Nation.

Hur mår Peter just nu?

– Vad jag har förstått är han friskförklarad från cancern. Men han känner sig inte redo att genomföra spelningarna.

Nöjesbladet sökte under gårdagen förgäves Peter LeMarc för en kommentar.

– Det har skickats ut ett pressmeddelande, och det får stå för sig, säger hans fru Monika Asplén, 55.

Peter LeMarcs manager Petri Lundén är också fåordig i sina kommentarer.

– Jag hänvisar till pressmeddelandet, säger han.

”Hoppas vi ses”

Under tisdagen strömmade fansens hyllningar in till Aftonbladet. Alla delar nu samma förhoppning som Peter LeMarc i går avslutade sitt uttalande med:

– Jag hoppas att vi ses på någon konsert i framtiden.

FAKTA

Namn: Peter LeMarc. Ålder: 51. Yrke: Artist och låtskrivare. Karriären i urval: Slog igenom med albumet ”Peter LeMarc” 1987. Har släppt ett 20-tal skivor totalt, varav det senaste kom 2007. Hösten 2007 gjorde han sin första turné på mer än 14 år. Bor: Bagarmossen, Stockholm. Familj: Fru och två vuxna barn. Inkomst: 440 500 kronor (taxeringsår 2009).

Peters egna ord om sin sjukdom

”Det är med stor sorg i hjärtat jag måste meddela att samtliga konserter i höst ställs in. I november förra året fick jag ett oväntat och svårt besked. Jag hade cancer.

En framgångsrik behandling genomfördes i december och januari. Allt gick väldigt fort. Jag tror inte riktigt att mina känslor hängde med.

Höstens turné var redan planerad. Jag tog ändå beslutet att den skulle genomföras som avtalat.

Under sommaren började alla konsekvenser, tankar och känslor kring sjukdomen hinna ifatt mig. Jag lider sedan många år av scenskräck, något jag dock med framgång lyckades bemästra under turnén 2007.

Men denna gång blev uppgiften mig övermäktig. Jag har hoppats in i det längsta att kunna genomföra höstens konserter, men kommit fram till att det bara inte går. Efter det som hänt är jag inte i mental eller känslomässig form för det även om jag, för närvarande, är fysiskt frisk och återställd. Det var ett tungt beslut att ta, men det enda tänkbara för mig.

Jag vill be alla er som köpt biljetter och sett fram emot konserterna om förlåtelse. Och förståelse.

Jag hoppas att vi ses på någon konsert i framtiden”.

Peter LeMarc

De inställa konserterna är:

17.9 Malmö, Konserthuset

18.9 Malmö, Konserthuset

20.9 Stockholm, Cirkus

21.9 Stockholm, Cirkus

24.9 Uppsala, Uppsala Konsert & Kongress

27.9 Stockholm, Cirkus

28.9 Stockholm, Cirkus

30.9 Göteborg, Göteborgs Konserthus

1.10 Göteborg, Göteborgs Konserthus

2.10 Göteborg, Göteborgs Konserthus. Biljetterna återlöses vid inköpsställe.