– Du ska inte bli gillad hela tiden

Fredrik Skavlan om den hårda kritiken mot hans kvinnosyn i tv

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Håller inte med Programledaren Fredrik Skavlan kritiserades i våras av bland andra Carolina Gynning för sitt sätt att bemöta kvinnor. ”Jag kände inte igen mig i den beskrivningen”, säger han till Anne Lundberg.
NÖJE

I våras kritiserades Fredrik Skavlan för sitt sätt att behandla kvinnor.

Nu bemöter den norske programledaren könsdebatten som han gav upphov till.

– Du ska inte bli gillad hela tiden, säger han.

Carolina Gynning.

Den 43-årige tv-profilen har många framgångsrika år bakom sig i hemlandet – och i Sverige har han hyllats som en av de bästa manliga programledarna.

Men i samband med förra säsongen av talkshowen ”Skavlan” riktade flera kända svenskor som varit gäster i programmet hård kritik mot hans kvinnosyn.

– Han kändes väldigt negativ. Sarkastisk på nåt sätt. När du är en tjej som är utåtriktad och spontan och står för vissa saker tycker jag att det är så typiskt att vissa män känner att de har någon sorts rätt att sätta en på plats och trampa på en, sa programledaren Carolina Gynning, 31, till Nöjesbladet då.

Behandlar alla lika

Fredrik Skavlan svarade skriftligt via SVT att han lägger stor vikt vid att behandla alla sina gäster med samma respekt.

Men först nu talar han ut om anklagelserna – i ”Sommarkväll med Anne Lundberg” som sänds i morgon.

– Det var någon som hade en åsikt om att jag hade ett sätt att intervjua kvinnor på som gjorde att jag i de två nästa sändningarna blev jättehämmad i min intervjustil. Men jag ställde mig frågan ”är jag det?”, säger han.

Kände inte igen sig

Självrannsakan ledde till ett nej. Fredrik Skavlan säger i SVT-programmet att han inte gör skillnad på kvinnor och män.

– Jag kände inte igen mig i den beskrivningen.

Han tycker dock att könsdiskussionen som följde efter påhoppen är viktig. Även i Norge har hans sätt att bemöta kvinnliga gäster väckt uppmärksamhet.

Och kritiken kan den populäre pratshowvärden ta.

– När jag ser tillbaka så är det just den typen av debatter och diskussioner som har hållit programmet vid liv. Du ska inte bli ihjälkramad och gillad hela tiden, säger han.