Maiden laddar upp med fotboll

Hårdrocksbandet inför giget ikväll: Sverige har världens bästa fans

1 av 4 | Foto: roger schederin
Klicka på bilden för en större version.
NÖJE

Svenskarna älskar Iron Maiden.

Och Iron Maiden älskar Sverige.

– De är de bästa fansen i hela världen, säger Steve Harris efter en storseger på fotbollsplanen mot svenska BK Bandit.

Iron Maiden älskar inte bara musik. Steve Harris, 54, spelar lika gärna fotboll som bas i ett av världens största hårdrocksband.

Att han spelar fotboll när Iron Maiden är i Sverige har blivit tradition.

Men de senaste gångerna har det blivit storförluster mot de svenska lagen. Så när hans Maiden FC i går mötte svenska BK Bandit på Hjorthagens IP i Stockholm kunde det egentligen bara sluta på ett sätt.

Storvinst.

Och efter att Maiden FC fått en säker 4–0 ledning fick Steve Harris själv sätta punkt för matchen med ett mål. Efter att ha vänt bort en försvarare skjuter han ett lågt skott förbi BK Bandits målvakt Danne Mckenzie, till vardags trummis i Mustasch.

Mål!

– Det var ett skönt mål. Vi spelade bra i dag, säger Steve Harris efter 5–0 vinsten.

”Brukar vara bakfulla”

Resten av kompisgänget i Maiden FC flög in från London i morse. Enligt Steve Harris var det anledningen till segern.

– I vanliga fall brukar de vara

bakfulla när vi spelar men nu kom de i morse och har inte hunnit dricka, säger han och skrattar.

Det var radiokanalen Bandit Rock som hade bjudit in Maiden FC. Själva hade de hoppats att få spela matchen två gånger 30 minuter. Det nobbades av Maiden FC. 90 minuter eller så fick det vara.

Men efteråt var Steve Harris ganska utpumpad.

– Det var riktigt roligt det här, men det var tufft med värmen, säger han.

När Iron Maiden kommer till Sverige kan man räkna med att det blir fest. Svenskarna älskar de brittiska hårdrockarna och Iron Maiden älskar svenskarna.

När Lasse Berghagen, 65, förklarar varför han tror att kopplingen mellan Sverige och Iron Maiden är så stark använder han ”Allsång på Skansen” som en liknelse.

– Vi tycker om att samlas, fansen kan låtarna och sjunger och gapar och skriker och har jättekul. De skapar en gemenskap som jag tror sammanför väldigt många olika typer av människor, precis som allsången gör, säger han.

”Jag ljög för dig”

Lasse Berghagen lärde känna bandets trummis Nicko McBrain, 58, under en golftävling för sju år sedan.

– Jag hade inte en aning om vem han var, men jag höll masken och ljög om att jag visste vilka Iron Maiden var för att hitta en kontaktpunkt. Det visade sig att vi trivdes väldigt bra ihop. Efteråt erkände jag: ”Nicko, jag ljög för dig, jag har aldrig hört talas om Iron Maiden” och då sa han ”I love you Lars” och sen blev vi jättekompisar.

”Fantastiska”

Jovan Radomir, 46, programledare på SVT, har träffat Iron Maiden flera gånger när de har varit i Sverige och har dessutom gjort en dokumentär om bandet.

– De har en väldigt trogen och lojal publik i Sverige och det beror på att de har hållit en bra kontakt med publiken och gett dem det de vill ha. De tar sig tid att prata med fansen och signera skivor.

Och det märks. När Steve Harris ska lämna Hjorthagens IP är fansen snabbt framme. Det är plattor som ska signeras, autografer som ska skrivas och foton som ska tas.

Steve Harris tar sig tid åt alla.

– De är fantastiska och helt otroliga, det här är de bästa fansen i världen, säger han.