Mikael Wiehe i bråk med SD

Foto: Pernilla WAHLMAN
Förbannad Artisten Mikael Wiehe är arg över att Sverigedemokraterna använt sig av en av hans låtar.
NÖJE

Under ett valmöte använde Sverigedemokraterna Mikael Wiehes låt ”Flickan och kråkan”.

Det har gjort sångaren rasande.

– Jag är arg och upprörd, säger han.

Det var den 7 augusti som Sverigedemokraterna höll ett valupptaktsmöte i Sölvesborg. På mötet framfördes Mikael Wiehes låt ”Flickan och kråkan”, med delvis ändrad text.

Låten handlar om en liten flicka som försöker rädda en skadeskjuten kråka. Inget för Sverigedemokraterna tycker Mikael Wiehe som själv är starkt engagerad politiskt.

– Jag är arg och upprörd och har självfallet inte blivit tillfrågad eller gett mitt tillstånd. Sverigedemokraterna, med främlingsfientlighet som enda egentliga punkt på sitt program, är det parti som står längst ifrån mina egna politiska uppfattningar, skriver Mikael Wiehe i ett pressutskick.

”Borde dela med sig”

Sverigedemokraternas pressekreterare Erik Almqvist har svårt att förstå Wiehes kritik.

– Att någon med så stark vänsterbakgrund inte kan dela med sig är konstigt, säger han till Nöjesbladet.

Han ser heller inget problem med att Sverigedemokraterna använder sig av musik från en artist som är så kritisk mot deras politik.

– Vi vill ju inte heller förknippas med honom och vad han står för. Men kulturens betydelse är subjektiv och det är en stark sång.

Är förbannad

Mikael Wiehe är förbannad men tror inte att han kan påverka partiet på juridisk väg.

– Jag får alltså nöja mig med att uttrycka min avsky för Sverigedemokraterna och deras politik och ta avstånd från deras intrång i min upphovsrätt, säger sångaren.

Det avskräcker inte Erik Almqvist som säger att han hoppas att partiet även i framtiden ska kunna använda sig av Wiehes låtar.

Mikael Wiehe hänvisar i sin tur till sången ”Fascismens racka” på sin nya skiva. En låt som han tillägnar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.