”Kändisgrejen är helt absurd”

Idol-Tove tillbaka i rampljuset – men vill inte vara kändis

Foto: Foto: STEFAN MATTSSON
PIRRIG KÄNSLA I kväll spelar Tove på ”Allsång på Skansen”. ”Det känns lite pirrigt. Det ska bli roligt att se hur nya låten tas emot”, säger hon.
NÖJE

Då: idol. Nu: en stigande stjärna.

Tove Styrke, 17, är tillbaka.

– Hela kändisgrejen är äcklig, säger hon.

Tove i ”Idol” 2009.

I december åkte Tove Styrke ur ”Idol” på en tredjeplats. I kväll står hon på Sollidens scen i ”Allsång på Skansen” och sjunger sin nya singel ”Million pieces”.

– Det känns lite pirrigt. Det blir roligt att se hur det tas emot eftersom låten är ganska ny, säger den före detta idolen.

Fick skivkontrakt

Det var den 4 december 2009 hoppet dalade. Inför ett fullsatt Scandinavium fick Tove Styrke beskedet att hon hade åkt ur ”Idol”. Scenen fylldes av journalister som ville prata med henne. Sonys VD Hasse Breitholtz smög sig också upp.

– Han kom fram till mig och viskade: ”Tove, Tove, kom hit. Låtsas att du läser något från min Iphone. Vi signar dig (kontrakterar till ett skivbolag, Red anm), det blir skitkul. Visst är du på?”. Jag sa ja och han sa: ”Ha det så bra”. Sedan gick han i väg, säger hon och fortsätter:

– Jag trodde att det bara var vinnaren som blev signad. Nu har jag verkligen fått tid att göra det jag vill. Vinner man ska det bli klart väldigt snabbt.

Tove Styrke skulle först göra en ”barfotaplatta”.

– Ett naturbarn, en flicka med gitarr. Jag är ju så, men det är inte jättekul att göra. Och man ska gå på det som är kul, säger hon.

”Det som är kul” landade slutligen i en singel som doftar elektronisk dansmusik och är skriven av Shout Out Louds-sångaren Adam Olenius.

– Singeln är snäll. Jag har galna låtar som kommer på albumet, säger hon.

Men kändisskapet har också sina baksidor.

– Det är många som beter sig hur som helst mot en. De skriker massa skit efter en. Fulla ungdomar på kvällen är inte jättekul, särskilt inte i min egen stad. I Umeå är det många som håller på med musik och då får man inte sticka ut för mycket och bli kommersiell. De tror att man bara tagit en massa genvägar, säger hon.

Fötterna på jorden

Men Tove Styrke är knappast någon som låter kändisskapet stiga henne åt huvudet.

– Jag är ganska bra på att hålla mig på jorden. Bara för att folk känner igen en är man inte bättre än andra. Jag stör mig så mycket på sådant folk. Hela kändisgrejen är äcklig, hur folk utnyttjar media för att ta sig fram och egentligen har de inte gjort någonting. Jag har gjort ganska mycket som jag egentligen är lite emot, för det handlar bara om publicitet, säger hon.

FAKTA

Det här är Tove

Namn: Tove Anna Linnéa Östman Styrke. Ålder: 17. Yrke: Artist. Familj: Mamma, pappa, systrarna Malin, 30 och Lisa, 14. Bostad: Umeå och Stockholm. Inkomst: 0 kronor (taxerad inkomst 2009). Aktuell: Tove Styrkes debutalbum kommer ut

i november och kommer att följas av en klubbturné i vinter.

Tove om ...

– Det är mycket som är skrattroligt för att det är så absurt hur mycket folk bryr sig om vad man håller på med. Man måste ju respektera dem för vad de gillar. Jag har ju själv haft idoler och varit ett fan. Men jag kan inte riktigt relatera till det eftersom det handlar om mig. Det är andras bild av mig som jag inte kan förstå.

... kontakten med de andra ”Idol”-deltagarna:

– Vi har ingen kontakt längre. Vi håller på med så olika saker. Calle är på turné, Erika som jag stod nära har varit på någon schlagerturné och jag själv flänger mellan Umeå och Stockholm.

... musikreferenser:

– Människors referensramar när det kommer till tjejer och pop är inte jättestora. Även om jag inte har haft Robyn eller Lykke Li som förebilder är det lätt att bli jämförd. Vår musik går åt samma håll trots att jag inte tycker att det låter likadant.

... hon inte hade varit med i ”Idol”:

– Egentligen skulle jag ha mått lika bra i själen om Sverige inte hade vetat om vad jag hade gjort eller vilken låt jag skulle sjunga på lördag. Jag hade klarat mig lika bra, varit lika lyckligt, mått lika bra om jag hade fortsatt gå i skolan och gjort ettornas projekt, tvåornas projekt och treornas projekt som det ska vara. ”Idol” kändes som en kul grej då. Jag tycker man ska prova på saker för man lär sig alltid någonting.

... att snart fylla 18 och kunna gå ut:

– Jag är kanske den enda 17-åringen som inte är sugen på krogen. Jag känner mig som en gammal gubbe. Jag sitter hemma och lyssnar på Hoola Bandoola band och skriver låtar.

ARTIKELN HANDLAR OM