’Hon fick oss att hoppas’

När Vanna Rosenbergs syster fick cancer blev Carola ett stort stöd

Foto: Foto: CAROLINA BYRMO
Carola Häggkvist ställde upp när Vanna Rosenbergs syster blev sjuk.
NÖJE

Vanna Rosenbergs syster fick cancer som barn.

Under ett års tid besökte Carola Häggkvist den döende flickan.

– Hon fick oss att börja hoppas, säger skådespelaren i ”Sommar i P1”.

Foto: scanpix
Idolen ställde upp När Vanna Rosenberg och hennes syster Anna var små var deras stora idol Carola Häggkvist. Senare fick Vannas syster cancer och då fanns artisten där. ” Hon ställde upp, engagerade sig och fanns där”, säger hon.

Vanna Rosenberg var tio år när systern Anna fick cancer. Systrarnas idol hette Carola Häggkvist och hade just slagit igenom med ”Främling”.

– En släkting till mig jobbade tillsammans med Carolas dåvarande kille. Han skulle ordna så att min syster fick en signerad skiva av Carola. När han berättade det för Carola ville hon följa med, säger Vanna Rosenberg.

Självklar i hemmet

Till en början kunde Vanna Rosenberg inte tro att det var sant, men när Carola Häggkvists besök fortsatte blev stjärnan till slut en självklar person i hemmet.

– I media beskrevs hon då som den vackra, begåvade, unga, framgångsrika kvinnan som gjorde konserter och flög till Japan. Sedan ringde hon på dörren hemma. Det var väldigt, väldigt speciellt, säger hon.

Carola Häggkvist, som då var 17 år gammal, brukade sitta vid systerns säng och sjunga sånger, berätta hemligheter och trösta. När hon reste skickade hon vykort från hela världen.

– Det är helt obegripligt. Jag känner inte Carola nu, men den mediebild som har forslats ut känner jag inte igen. Hon var så ung då. Hon visade sig så empatisk, så stark och så hjälpsam. Jag får inte ihop den bilden, säger Vanna Rosenberg.

”Betydde mycket”

Under det år som Carola Häggkvist besökte familjen innan systern gick bort ingav hon hopp.

– Hon betydde väldigt mycket. Att man i ett halvdant pågående liv kan stöta på någon som får en att börja hoppas betyder mycket. Hon ställde upp, engagerade sig och fanns där, säger hon.

I dagens ”Sommar i P1” vill Vanna Rosenberg passa på att tacka Carola Häggkvist för den medmänsklighet hon visade hennes syster och familjen.

FAKTA

Det här är Vanna

Namn: Vanna Felicia Rosenberg Synnerholm. Ålder: 37. Yrke: Skådespelare. Familj: Maken Ulf Synnerholm och dottern Dafne. Bostad: Stockholm. Aktuell: Vanna Rosenbergs sommarprat sänds i P1 i dag klockan 13. Det går att lyssna på programmet i efterhand på: http://www.sverigesradio.se/sommar