Tuvas Hollywoodfilm kan bli världssuccé

NÖJE

Inte omöjligt att Tuva Novotny blir nästa stora svenska filmexport.

Hon har i alla fall suveränt samspel med Julia Roberts i superstjärnans stora comeback-film.

Alexander Skarsgård har som bekant redan erövrat Hollywood. Lillbrorsan Gustaf och deras polare Joel Kinnaman har filmer och tv-serier på gång i USA.

Nu har Tuva Novotny hyfsade chanser att gå i deras fotspår.

Hon har redan några småroller på engelska bakom sig, främst som Rolling Stones-legenden Brian Jones (1942–1969) svenska flickvän i ”Stoned” (2005). Men filmen blev aldrig ens skandalomsusad, trots mycket sex, naket och knark.

Ungefär en halvtimme som Julia Roberts bästa väninna i nya ”Lyckan, kärleken och meningen med livet” – USA-premiär i dag, svensk premiär den 1 oktober – kan bli en bättre skjuts för utlandskarriären.

Skälen är flera:

Förlagan, Elizabeth Gilberts självbiografiska roman, är en braksuccé hos främst kvinnor runt hela världen. Och det är Hollywoods första storfilm på åratal som är uppbyggd kring Julia Roberts speciella charm och utstrålning.

Jag såg själv filmen häromdagen och anar en kommande världssuccé.

Egentligen är detta inget för mig. New York-kvinnan det handlar om har dåligt självförtroende, usel karlsmak, religiösa grubblerier och gillar självhjälpsböcker.

Men herregud, Paulo Coelho har ju sålt hundra miljoner böcker om liknande saker.

Och här finns den där hollywoodska charmen som ibland är omöjlig att stå emot.

Julia Roberts rollfigur reser runt i världen för att finna sig själv. Filmen kan göra för Bali vad ”Mamma Mia!” gjorde för den grekiska övärlden.

Det minst new age-aktiga avsnittet utspelas i Rom. Där vill Julia Roberts rollfigur mest bara äta pasta, dricka rödvin och lära sig italienska. Hon får en bästa väninna i svenska Sofi och där, i åtskilliga scener, har Julia Roberts och Tuva Novotny ett suveränt och skönt samspel.

FAKTA

Tre favoriter

Björn Bengtsson
Suverän i dubbelrollen i ”Bröderna Karlsson”.

Peter Gardiner
Lite av själen och hjärtat i ”För kärleken”, stark film som fler borde se.

Christopher Nolan
”Inception”-regissören gör alltid filmer som inte liknar något annat.