”Jag har en galen sida”

Dolph Lundgren håller sig i balans med kampsport

1 av 3 | Foto: Vince Flores
ETTA ”The Expendables” genererade mest pengar när den gick in som etta på den amerikanska biotoppen förra veckan. ”Det är väldigt kul att få jobba med Stallone igen”, säger Dolph.
NÖJE

I ”The Expendables” spelar Dolph Lundgren en galen svensk.

Själv håller han sig i balans tack vare sin kampsport och sitt skådespeleri.

– Hade jag inte haft de två sakerna hade jag nog varit väldigt svår att ha att göra med, säger han till Nöjesbladet.

Efter 24 år står Dolph Lundgren återigen öga mot öga mot Sylvester Stallone.

Då var det som ryssen Ivan Drago i ”Rocky IV”. Nu är det som den galne svensken Gunnar Jensen i ”The Expendables”.

– Det är väldigt kul att få jobba med Stallone igen. Det hade jag inte förväntat mig att få göra. Men när han ringde kändes det som om han hade skrivit rollen för mig. Den passar mig bra. Gunnar är både en bad guy och en good guy och det funkar ganska bra för jag har ju båda sidorna. Jag är ju ganska charmig, men sen har jag ju en galen sida också, säger Dolph Lundgren på telefon.

Han pratar mycket om känslor och om vikten av att våga släppa ut dem. Inte bara för att det ska bli äkta på scen, utan också för att man ska må bra.

Svår uppväxt

– Stallone är en riktig känslomänniska, ja han är ju italienare. Han brusar upp väldigt snabbt och sen blir han väldigt snäll. Han har ju det temperamentet, men jag gillar att han visar känslor. Det är bättre än att hålla inne på allting.

I Dolphs fall var det en dramalärare i New York som förstod att han var olycklig.

Han fick likt de andra skådespelarstudenterna ställa sig upp på scenen och berätta sin historia, allt för att komma åt de riktiga känslorna.

Dolph berättade om sin svåra uppväxt där hans pappa slog honom.

”Såret sitter i själen”

– Det inte så att jag går omkring och mår dåligt varenda dag, men såret sitter där inne i själen och jag kan använda mig av den smärtan jag hade som liten för att uttrycka mig som skådespelare. Jag är en stabil person, men hade jag inte haft skådespeleriet och idrotten hade jag nog varit väldigt svår att ha att göra med.

FAKTA

Namn: Hans Dolph Lundgren.

Ålder: 52.

Familj: Frun Anette och döttrarna Ida, 13, och Greta, 8.

Bor: Marbella och London.

Yrke: Skådespelare. Var en av programledarna för Melodifestivalen 2010.

Filmer i urval: ”Universal soldier: regeneration” ( 2009), ”Silent trigger” ( 1996), ”Universal soldier” ( 1992), ”Showdown in little Tokyo” ( 1991), ”Rocky IV” ( 1985).

Aktuell: I actionfilmen The ”Expendables” med bland andra Sylvester Stallone.

Dolph om...

... hur han, 193 centimeter lång och 100 kilo tung håller sig i form:

– Jag har inte så mycket tid att träna fast folk tror det. Jag tränar mellan fyra och sex dagar i veckan. När jag reser blir det bara korta 15-minuters program på morgnarna. Annars en timme eller två när jag har tid.

... sin nya träningsbok:

– Jag håller på och skriver en fitnessbok där jag samlar alla mina erfarenheter som idrottsman och actionhjälte. Det är en bok för alla som vill lära sig mer om träning och kommer nästa år.

... sitt drömfilmprojekt:

– Just nu skriver jag på en film som heter ”Skin trade”. Det ska bli en action som handlar om människohandel, men jag skulle vilja göra en historisk film på svenska eller engelska med anknytning till Sverige.

– Jag gillar svensk historia.

... Måns Zelmerlöw som ny programledare för ”Allsång på Skansen”:

– Han skulle vara perfekt. För han är jäkligt charmig, driven och så kan han ju sjunga. Jag blev tillfrågad om jag kunde komma till allsången, men jag hade inte tid, så då kan Måns och jag kanske återförenas nästa år istället.