Här är nya Bengtzon

Malin Crépin får rollen som kriminalreportern

Foto: magnus sandberg
”FÅR TA PLATS” Nu ska Malin Crépin spela Liza Marklunds romankaraktär Annika Bengtzon i sex filmer. ”Det jag tycker är skönt med rollen är att Annika Bengtzon får ta plats, hon får göra fel, hon gör fel och hon är inte perfekt”, säger Malin Crépin.
NÖJE

Snart ser vi Annika Bengtzon på bioduken igen.

Malin Crépin är redo att ta sig an rollen som den hängivna kriminalreportern.

– Det är skrämmande för många har redan en bild av henne, säger hon.

Helena Bergström har spelat Annika Bengtzon.

I går avslöjades att Malin Crépin, 31, får rollen som kriminalreportern Annika Bengtzon i de sex kommande filmerna baserade på Liza Marklunds böcker.

– Det är ju en stor uppgift, men det ska bli en kul utmaning, säger skådespelerskan.

Liza: De ville rätt grej

Det var sju år sedan den senaste Annika Bengtzon-filmen hade premiär. Då med Helena Bergström i huvudrollen. Sedan dess har böckernas författare Liza Marklund sagt nej till uppvaktande filmproducenter. Men när produktionsbolaget Yellow Bird kom med sitt förslag kändes det annorlunda.

– Producenten Jenny Gilbertsson ville säga samma sak med filmerna som jag ville säga med böckerna och det kanske låter som en självklarhet, men det är det inte, säger hon.

Crépin är som Annika

För Liza Marklund har karaktären Annika Bengtzon alltid varit det viktigaste.

– Yellow bird var väldigt måna om att behålla henne så stark och definierad som hon är. Annika Bengtzon är en gränslös människa på gott och ont. Hon förstår aldrig när det är nog, hon känner inte att hon alltid går för långt.

Vad tror du om Malin Crépin som Annika Bengtzon?

– Jag har inget utseende på Annika Bengtzon utan hon är en ton, eller en frekvens kanske snarare. Och Malin har exakt den frekvensen. Hon är precis som jag tänker mig Annika, hennes utstrålning, hennes sätt att prata, hennes sätt att vara. Malin har precis de där kvalitéerna av absolut närvaro, hudlöshet och styrka samtidigt. Det är inte enkelt.

Malin Crépin spelade senast den kvinnliga huvudrollen i filmen ”I skuggan av värmen”. Att nu ta sig an rollen som kriminalreporten tycker hon är lite skrämmande.

”Finns 10 milj Annika”

– Alla som har läst böckerna har ju sin bild av henne, på det sättet finns det ju tio miljoner Annika Bengtzon redan och jag kommer att göra min. Den största utmaningen blir att hela tiden behålla Annikas komplexitet och behålla det i alla sex filmer, det är det som känns viktigast för mig, säger hon.

Nöjesbladet har sökt Helena Bergström för en kommentar utan framgång.

FAKTA

Namn: Anna Malin F Thomasdotter Crépin. Ålder: 31. Bor: Södermalm, Stockholm. Inkomst: 221 500 (taxeringsår 2009). Aktuell: Som Annika Bengtzon i filmatiseringarna av Liza Marklunds böcker.

Sex nya filmer om Annika Bengtzon

Två av Liza Marklunds böcker om Annika Bengtzon har tidigare filmatiserats. ”Sprängaren” kom 2001 och ”Paradiset” 2003. Då i Colin Nutleys regi och med Helena Bergström i huvudrollen.

Nu ska sex nya filmer spelas in med början i februari nästa år. Den första filmen ”Nobels testamente” kommer få biopremiär i början av 2012 och de övriga filmerna släpps direkt på dvd.