Knäckt – av jobbet

Lasse Kronér om vägen tillbaka efter skallskadan – och nypremiären av Doobidoo

Foto: Magnus Sandberg
”HAR HAFT FRUKTANSVÄRT KUL” I kväll är det säsongspremiär för ”Doobidoo”. Och programledaren Lasse Kronér tror det blir en fin höst. ”Förra året kände jag att vi hade gjort den bästa säsongen. Men i år vete fan om det inte är ännu bättre”, säger han.
NÖJE

Utbränd. Sjukskriven. Under tre år har Lasse Kronér fått kämpa för att kunna spela in ”Doobidoo”.

– Jag har varit nere i komaläge, säger programledaren.

I kväll är det premiär för den sjätte säsongen av ”Doobidoo”. Men att Lasse Kronér, 47, skulle fortsätta att leda programmet har inte varit en självklarhet.

För bara några år sedan var Lasse Kronér mannen som jobbade jämt: turnerade året runt, var programledare i tv och spelade in skivor.

Men i juni 2007 kom det stora bakslaget. Programledaren blev plötsligt sjukskriven.

– Jag har garvat rätt mycket åt folk som säger att de har gått in i väggen och har tyckt att det har varit fruktansvärt fånigt. Men det gör jag inte längre. Det finns, det är jag helt hundra på. Och det är ingen lek, säger han.

Har arbetat då och då

De senaste åren har Kronér kämpat för att komma tillbaka på fötter och bara gjort sporadiska arbetsinsatser. 2007 kunde han med nöd och näppe genomföra inspelningarna av ”Doobidoo”.

– Jag har varit nere i komaläge och inte gjort någonting mer än ”Doobidoo”. Jag har verkligen inte kunnat turnera, säger han.

Enligt den folkkäre programledaren är den långa sjukskrivningen ett resultat av flera olika orsaker. Bland annat den skallskada han fick efter att träffats av sin gitarr i huvudet under en konsert 1998. En annan anledning är överansträngning.

Under de tre senaste åren har han därför tvingats vila. Omställningen har varit tung.

– Jag älskar mitt jobb och tycker att det är det roligaste som finns att stå på scen. Då är det ganska svårt att sluta med det. Särskilt om man blir tvingad till det beslutet, säger han.

Lasse Kronér berättar att vila och träning har varit viktiga delar av rehabiliteringen.

Vila enda vägen

– Det finns bara ett sätt ur det och det är att vila och ta det lugnt och försöka bygga upp sig igen. Att stänga av telefon, mejl och allt djävulskap där man kan bli nådd. Men det är svårt att stänga av.

Börjar må bättre

Även om han nu har börjat tacka ja till fler uppdrag jobbar han fortfarande på att bli helt frisk.

– Jag försöker hitta rätt igen och försöker göra saker som jag mår bra av. Och jag har lärt mig att nej är ett rätt bra ord.

Och kraftansträngningarna har lönat sig. Under året har Kronér börjat må bättre. Inspelningarna av årets säsong av ”Doobidoo” i juni gick över förväntan.

– Förra året kände jag att vi hade gjort den bästa säsongen. Men i år vete fan om det inte är ännu bättre. Vi har haft fruktansvärt kul, så där onaturligt kul.

I och med att Lasse Kronér känner sig friskare har också ”Doobidoo” blivit bättre.

– Det här programmet bygger mycket på att man själv är happy och har roligt, så då blir det ju mycket bättre om man är på tårna och tycker att det är skoj.

Snabb i käften – igen

Under inspelningen började Lasse Kronér äntligen känna igen sig själv igen.

– Jag är mycket snabbare i käften och så där. Det kändes jäkligt skönt – tre år är lång tid.

FAKTA

Lasse Kronér om ...

... de ihärdiga försöken att få Benny Andersson att gästa ”Doobidoo”:

– Han är den första jag ringer varje år. Och så säger han ”jaha, är det dags igen” och så sitter vi och pratar gamla Abba-låtar och sedan säger han nej. Han är ju musik. Han ställer aldrig upp i sånt här och har ingen anledning att göra det. Han äger mer än Sveriges bruttonationalprodukt, han är störst liksom. Vad fan ska han vara med i ”Doobidoo” för?

... att få gästerna att slappna av:

– Jag gör väldigt mycket förarbete under dagen, så att gästerna blir coola. Därför är det aldrig någon som sitter och är ”jag är i tv-nervös”. Det tror jag märks ut igenom rutan. Jag tror att man på riktigt sitter och ler.

... hur han själv förbereder sig inför sändning:

– Jag spottar ut snusen.

... nervositet:

– Inför varje gig tänker jag: vad fan sa jag upp mig från Posten, varför i helvete slutade jag där. Men sedan när jag väl har kommit upp på scenen – det är ju som narkotika. Det är mer än en kick. Man flyger.

Det här är Lasse Kronér

Ålder: 47. Yrke: Programledare, artist, musiker. Familj: Hustrun Christina, döttrarna Mathilda och Amalia. Inkomst: 1  108  042 kronor (taxering 2009). Aktuell med: Som programledare för ”Doobidoo”, som har säsongsstart i kväll. Tolv nya avsnitt sänds på fredagar klockan 20.00 i SVT1.

I kväll tävlar sångerskan Lisa Nilsson och soulsångaren Samuel Ljungblahd mot skådespelaren Claudia Galli och komikern Peter Apelgren.

Skallbenet krossades – på scen

Nöjesbladet den 3 november 2007.

November 1998: Lasse Kronér spräckte skallbenet efter att ha blivit träffad i huvudet av sin egen gitarr under en spelning med Triple & Touch. Sedan följde ett sex månader långt helvete med konstant huvudvärk. ”Jag låg hemma och kunde inte ens gå upp och pissa”, berättar han senare för Nöjesbladet.

Juni 2007: Ställer in sin medverkan i Lotta Engbergs allsång på Liseberg. Är sjukskriven under sommaren.

Augusti 2007: Inspelningarna av ”Doobidoo” startar. Det är det enda jobb Lasse Kronér gör under sin sjukskrivning.

Oktober 2007: ”Doobidoo” är en monumental tittarsuccé för SVT. Samtidigt berättar Kronér i Nöjesbladet för första gången om bakgrunden till sommarens sjukskrivning – det är whiplashskadan som ännu spökar.

November 2007: Tvingas hoppa av julshowen ”Det är jul i vårt hus” med bland andra Lasse Berghagen och Christine Meltzer. Sjukskriven igen.

2008, 2009, 2010: Fortsätter vara sjukskriven, men spelar in ”Doobidoo” varje sommar.