Hon lider av mejl-skräck

Pernilla Wahlgren berättar om fobin: ”Beslutsångest” är mitt andra namn

Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
”skjuter upp allting” I somras handlade Pernilla Wahlgrens mejl och telefonsamtal om grillkvällar och bad. Men nu när hösten drar närmare handlar de i stället om jobb och beslut. Och det ger sångerskan ordentlig ångest.
NÖJE

Pernilla Wahlgen är känd som en sprallig och glad artist.

Men under den sprudlande ytan tornar ett becksvart ångestmoln.

– Jag har utvecklat en svår mejl- och telefonfobi, berättar sångerskan.

Precis som för många andra svenskar är semestern över för artisten Pernilla Wahlgren, 42. Och jobbstarten har orsakat problem för den annars så muntra sångerskan. I hennes mejlkorg väntar nämligen 437 obesvarade mejl.

– Jag vet inte vad det är för fel på mig, men jag tror att jag lider av ”mejlskräck”, skriver sångerskan i sin blogg.

Jobb & beslut

Pernilla Wahlgren berättar att hon har utvecklat en svår telefon- och mejlfobi. En stress som bara ökat med åren.

– Nu när augusti månad är här, så blir den bara värre och värre, för det är nu som samtalen och mejlen inte handlar om grillkvällar och badplaner längre – utan nu handlar det om jobb och beslut som ska tas.

”Skjuter upp allt”

Och det är inte bara mejl som sångerskan känner skräck inför. Hon får även ångest inför att ringa folk hon inte känner, att svara i telefon på okänt nummer och att svara på sms.

– Jag skjuter alltid upp allting till senare, skriver en nedtyngd Wahlgren.

Sångerskans ångest är nu så stor att hon önskar sig en spökskrivare som kan svara på mejl, sms och i telefon när det ringer.

Pernilla Wahlgren hoppas även kunna få bukt med sin rädsla inför att ta beslut.

– ”Beslutsångest” är mitt andra namn. Jag har lite att jobba med, erkänner sångerskan.

FAKTA

Det här är Pernilla

Namn: Pernilla Wahlgren. Ålder: 42. Yrke: Artist. Bor: Lidingö, Stockholm. Familj: Fyra barn. Inkomst: 581 606 kronor (taxeringsår 2009).

Expert: Så slipper du teknikpanik

Stresskonsulten Ingrid Björkegrens råd till Pernilla Wahlgren:

Björkegren.

Vad skapar mejl- och telefonfobi?

– Det är mängden arbetsuppgifter, mejl eller telefonsamtal som ger oss stress. Och då försöker vi skydda oss på olika sätt: att inte läsa, inte öppna, inte lyssna av. Det är ett ganska vanligt fenomen. Vissa extrema fall kan stoppa huvudet i sanden och inte ta till sig någonting.

Vad ska Pernilla göra åt sin teknikstress?

– Försök att ha mobilen avstängd när du har ledig. Göra dig lite mer onåbar när det passar utifrån familj- och jobbsituation. Fundera över om du kan snabbsortera mejlen i viktighetsgrad. Släng mycket! Var lite tuffare mot till allt som ramlar över dig. Man behöver inte läsa allt.