Trots kritiken – fortsätter med samma koncept

”Kan inte kvotera in någon som inte har så mycket att berätta”

Foto: Foto: ANDERS DEROS
Lördagen den 4 september kidnappar Ingvar Oldsberg höstens första ”Här är ditt liv”-gäst. Men var beredda på lika få kvinnor som första säsongen. ”Vi har försökt, men vi kan fortfarande hamna i dilemmat att kvinnor hoppar av”, säger Ingvar Oldsberg.
NÖJE

GÖTEBORG. Förra årets omgång av ”Här är ditt liv” kritiserades hårt för könsfördelningen av gästerna. Av sex gäster var endast två kvinnor.

Nu är risken stor att utfallet blir likadant i år.

– Kritikgrejen berör mig inte en sekund. Vi har gjort samma sak som i fjol, säger Ingvar Oldsberg.

Nöjesbladet 27/9 2009.

Nästa lördag drar andra säsongen av ”Här är ditt liv” igång. Ingvar Oldsberg, 65, leder åter programmet där en känd person kidnappas för att vara med i ett 90

minuter långt hyllningsprogram. Nytt för i år är att en av de sex gästerna är en tidigare okänd person föreslagits av tittarna.

”Svårare få tag i tjejer”

Förra året kritiserades ”Här är ditt liv”-redaktionen hårt för den skeva könsfördelningen i programmet, både av tittare och tv-kritiker. Av totalt sex gäster var endast två kvinnor. Den kritiken säger sig Oldsberg

inte bry sig om. Men han

påstår att de i år har jobbat sig fram till en jämnare könsfördelning. Fast på frågan hur, blir svaret:

– Vi har gjort samma sak som i fjol och då gjorde vi allt. Vi har försökt, men vi kan fortfarande hamna i

dilemmat att kvinnor hoppar av.

Linda Mineur som är producent för programmet utvecklar resonemanget:

– Det är generellt svårare att få tag i tjejer, det gäller överallt. Ofta har de en

benägenhet att hoppa av mer frekvent än män. Vi ska ju sitta och prata med en person i 90 minuter så vi kan inte kvotera in någon som inte har så mycket att berätta. Det är ju historierna som styr, säger hon.

En annan nyhet i programmet är den öppna sluttiden, som även fanns när Lasse Holmqvist ledde ursprungsprogrammet på 80- och 90-talet. Ett krav som Ingvar Oldsberg ställde på SVT för att gå med på att göra en säsong till.

Har ingen maxgräns

– Mitt förslag var att vi antingen skulle banda programmet eller ha en öppen sluttid som man hade förr i tiden. Men det handlar

inte om att dra över tjugo minuter. Maxgränsen är inte satt, men för programmets skull får det inte vara längre än åtta till tio minuter, säger han.

Vem bestämmer om ni ska dra över?

– Det gör vi under resans gång tror jag, lite gemensamt. Vi har möjlighet att prata oss samman under inslag eller när orkestern spelar och man ser strukturen på det.

FAKTA

Fyra av sex gäster män:

Mikael Persbrandt, 46, skådespelare.

Sven-Göran Eriksson, 62, fotbollstränare.

Jan Eliasson, 69, fd utrikesminister.

Stina Lundberg Dabrowski, 59, journalist.

Sven Wollter, 76, skådespelare.

Sissela Kyle, 53, skådespelare och komiker.

... och här är höstens namn

Just nu går sex personer omkring utan en aning om att Ingvar Oldsberg tänker att kidnappa dem.

Tussen, Frodo, Birk, Bengan, Äpplet och Jane Doe. Det är ”Här är ditt liv”-redaktionens kodnamn på årets hemliga gäster.

– De har en koppling till personen, om än extremt vag och extremt långsökt, men är man riktigt smart så kan man räkna ut den, säger programmets producent Linda Mineur.