Malin Åkerman: Jag kan bli vild

Den svenska Hollywoodstjärnan om fester, droger – och sin nya storfilm

1 av 5 | Foto: Sanna Sjöswärd
Spelar porrstjärna i ny film.
NÖJE

I Malin Åkermans kommande actionthriller ”Catch .44” blir hon indragen i kriminalitet och droger.

Det kunde ha blivit hennes verklighet i tonåren.

– Jag var in the wrong crowd, men jag var för rädd för att prova kokain.

Den svenska Hollywoodstjärnan Malin Åkerman, 32, har nyligen avslutat inspelningen av actionthrillern ”Catch .44”, som kommer på bio nästa år. I den blir hon indragen i droger och kriminalitet av knarklangaren Mel (spelad av Bruce Willis). Det kan tyckas långt ifrån Åkermans glamorösa Hollywoodliv och lugna tillvaro med maken Roberto Zincone, 35. Men det kunde ha gått lika illa för henne i tonåren.

– Jag var in the wrong crowd, där det förekom droger. Jag har provat någonting, men aldrig kokain. Det var jag för rädd för. Det var bara alkohol som gällde. Jag var väldigt blyg av mig och alkoholen gjorde att jag kunde komma ut och prata. Vi kallar det för ”liquid courage” (flytande mod, reds. anm.), säger Malin Åkerman som är på semester i Sverige.

Actionthrillern ”Catch .44”, säger Åkerman, påminner lite i tonen om den flerfaldigt Oscarsbelönta actionfilmen ”No country for old men”.

– Jag har en vild sida och det är kul när man får spela roller som är lite mörka så man inte behöver vara mörk i riktiga livet. Man får leka lite med det emotionella helt enkelt.

Vann modelltävling

Malin flyttade med sin pappa Magnus Åkerman och sin mamma Pia Åkerman Sundström till Kanada när hon var två år, eftersom pappan fick jobb där som försäkringsmäklare. När hon var sju år separerade föräldrarna ”som de bästa av vänner” – enligt pappan – och Malin blev kvar med sin mamma i Kanada.

– Det var inte lätt för mamma att vara ensamstående, men hon gjorde ett jättebra jobb, säger Malin Åkerman.

Malins pappa gifte om sig med Vera Stevens (som är med i ”Skånefruar” på Kanal 5 i höst). De fick två döttrar och bosatte sig i Skåne. Malins mamma hittade också en ny man, fick en son, men skilde sig när Malin var tonåring.

– Det är alltid svårt med en separation och jag gick samtidigt igenom en emotionell berg- och dalbana där jag skulle försöka lista ut vem jag var och vad jag ville göra i livet. Det var mycket hormoner som gick genom kroppen.

När Malin var 17 år vann hon en modelltävling och började jobba som fotomodell i USA. Hon återvände dock en sväng till Kanada för att plugga barnpsykologi på universitetet i Toronto innan hon åter sökte lyckan i drömfabriken Hollywood. Efter trehundra misslyckade auditions var hon nära att ge upp skådepelardrömmen. Men då vände det. Hon fick en roll i tv-serien ”The comeback” med Lisa Kudrow från serien ”Vänner” i huvudrollen och blev uppmärksammad. Hon har nu medverkat i ett trettiotal filmer och tv-serier, såsom ”Trubbel i Paradiset” och ”The Proposal”.

Stor roll på gång

I höst går The Romantics”, där hon spelar mot Katie Holmes och Anna Paquin, upp på bio i USA. Åkerman förhandlar i skrivande stund om en huvudroll i en ny storfilm i USA.

– Men jag kan inte säga någonting om det ännu, för inga kontrakt är påskrivna, säger hon.

När Åkerman inte spelar in film kopplar hon gärna av hemma i villan i Los Angeles med sina vänner och maken Roberto Zincone. De har varit gifta i tre år och drömmen är att skaffa barn.

– Det blir nog snart. Jag är jättesugen på det.

Roberto och Malin är olika

Paret träffades för åtta år sedan när Malin sjöng med rockgruppen The Petalstones, där Roberto var trummis. Det tog ett halvår innan de blev kära. Problemet var att de hade svårt att kommunicera – Roberto pratade bara italienska.

– Han förstod engelska i grunden och jag pratar franska och spanska, men det var lexikon och the language of love. Du vet, action speaks louder than words, haha. Jag visste att han var en god man i alla fall.

De är väldigt olika som personer, men förstår varandra väldigt bra.

– Han är en underbar man och jag är verkligen lyckligt lottad.

FAKTA

Malin Åkerman om ...

... skådespelaren Forest Whitaker (känd från Last king of Scotland):

– Vi hade flest scener tillsammans han och jag i ”Catch .44”. När man spelar med en sådan underbart duktig skådespelare blir man en bättre skådespelare själv.

... relationen till sin styvmor Vera Stevens:

– Vi har en jättebra kontakt. Pappa gjorde vårt första möte spännande och vi gjorde alltid roliga saker när jag hälsade på.

... att ställa upp i ”Let’s dance” om hon blev tillfrågad:

– Nej det skulle jag inte göra. Det är ett underbart program och jag älskar att dansa, men jag gör ingenting på realityfronten just nu. Jag håller mig till filmer och tv-serier och skulle gärna göra svensk film.

... vilka som är hennes bästisar i LA:

– Carla Gugino, som spelade min mamma i ”Watchmen” och Emmanuelle Chriqui som spelar i ”Entourage”. De är två av mina bästa vänner i LA. De är så underbara tjejer.

... skådespelaren Bruce Willis:

– Han är jättetrevlig. Precis som man tänker sig Bruce Willis. Lite manlig och flörtig och en jätteduktig skådis. Det var kul att jobba med honom.

Malins pappa om ...

... varför Malin har lyckats i Hollywood:

– Jag tror det beror på att Malin är receptiv och har en bra känsla för att plocka fram karaktärer. Hon har varit med om mycket i sitt liv. Tryggt och otryggt, enkla människor och högt uppsatta människor, enkla situationer och svåra situationer. Det tror jag har hjälpt henne mycket.

Namn: Malin Maria Åkerman. Ålder: 32. Bor: Los Angeles. Familj: Maken Roberto Zincone, 35, och en hund. Sysselsättning: Skådespelerska. Har spelat i ett trettiotal filmer och tv-serier. Karriär: Fick sitt genombrott i ”The comeback” mot Lisa Kudrow 2005 efter 300 misslyckade auditions. Malin Åkerman har även jobbat som fotomodell, städerska och servitris.