Knarket tog vännens liv

Patrik Isakssons förflutna är kantat av droger och död

1 av 3 | Foto: Foto: JONAS BILBERG
FÖRLORADE TVÅ BARNDOMSVÄNNER Patrik Isaksson har tidigare sjungit om en vän som avled efter drogmissbruk. Hans nya singel handlar om en annan vän – som gick samma öde till mötes.
NÖJE

Patrik Isakssons genombrottslåt handlade om en nära vän som dog av drogmissbruk.

Den nya singeln ”Mitt Stockholm” handlar om en annan vän – som drabbades av exakt samma öde.

– Jag har smärtsamma minnen när jag tänker tillbaka, säger han.

Patrik Isaksson, 38, och hårt leverne känns som två vitt skilda begrepp.

Ändå har den välkammade popsångaren ett förflutet som är kantat av droger och ond, bråd död.

Låten ”Du får göra som du vill” blev Isakssons biljett till stjärnorna 1999. Texten handlade om en nära vän som avled efter en längre tids drogmissbruk.

– Den sista tiden hade vi inte mycket kontakt. Han åkte in och ut på behandlingshem, berättade han då.

”Sköt ihjäl sig”

Nu upprepar sig historien. Nya singeln ”Mitt Stockholm”, innehåller textraden ”Min bästa kompis sköt ihjäl sig vid Sergels Torg, i en trappuppgång”.

En annan vän – samma tragedi.

– Han använde inte pistol, utan det hade med droger att göra. Det hände när jag var 23–24 år ungefär. När jag skulle skriva låten började jag tänka ”vad är det Stockholm gör med mig?”. Vissa minnen härifrån är smärtsamma, säger han.

Växte upp i förorten

Patrik Isaksson berättar att barndomsåren i Stockholms förorter har lämnat djupa spår.

– Jag är uppvuxen i Husby, och en del har försvunnit ur det gäng jag umgicks med. Det var på många sätt ett tufft ställe när jag växte upp. Jag har smärtsamma minnen när jag tänker tillbaka, men samtidigt har jag många fina minnen av att växa upp där.

De som dog, kände de varandra?

– Ja, absolut. Vi var ett stort gäng som hängde.

Litet skyddsnät

Vad var det som gjorde att du klarade dig undan drogerna?

– Jag har alltid varit rädd för att tappa kontrollen. Droger var aldrig min grej, jag var alltid den som sa nej. Jag bodde ensam med min mamma och mitt skyddsnät var inte så stort. Jag fick tidigt en känsla av att ”jag ska klara det här”.

FAKTA

Namn: Patrik Isaksson. Ålder: 38. Bor: Hus i Äppelbo, en mil utanför Vansbro i Dalarna. Familj: Gift med Sofia Rågenklint, 36. Sönerna Tim, 5, och Alex, 3. Yrke: Artist. Inkomst: 463 948 kronor (tax.år 2009). Aktuell: Med sitt sjätte album, som släpps i oktober. Planerar en turné i början av 2011.

Patrik om...

... att ställa upp i Melodifestivalen igen:

– Det gick ju inte så jättebra sist (”Under mitt tunna skinn” kom inte till final 2008, reds anm). Jag känner att jag inte fungerar jättebra just som artist i Melodifestivalen, så det är tveksamt om jag ställer upp igen. Däremot får jag ofta förfrågningar om att skriva till andra artister, och det gör jag gärna.

... sitt nya sätt att skriva låtar:

– Den här skivan är mer textorienterad än vad jag gjort tidigare. Innan har jag inte haft så mycket utrymme för att berätta historier, det har varit två verser och sen refräng. Nu har jag utgått från texten, och sen satt musik till den.

... sitt nya, lugna hemmaliv:

– Jag har flyttat upp till Dalarna nu. Det senaste året har jag mest varit världens bästa pappa och hämtat på dagis varje dag. Jag har behövt ta det lugnare, de senaste tio åren hade det hänt så mycket i mitt liv. Men nu är jag otroligt sugen på att dra i gång igen.