– Funderade på självmord

I vinter får vi lära känna en allvarlig Petra Mede

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
Avskalad Petra Mede, 40, leder ”Guldbaggegalan” den 24 januari. Att se henne i den rollen är något tittarna får vänja sig vid. ”Jag vill inte främst vara komiker utan programledare”, säger hon.
NÖJE

Funderar du på att ta livet av dig?

Då ska du lyssna på Petra Mede i vinter.

– Jag har själv tänkt tanken att göra det, säger den Guldbagge-aktuella programledaren.

När Petra Mede, 40, leder ”Guldbaggegalan” i SVT den 24 januari är det en ”ny” programledare som kommer att möta tittarna.

Borta är den lätt hysteriska kvinna som ledde ”Melodifestivalen” och TV3:s ”The Petra Mede show”.

I stället är det plats på scen för en mer avskalad version.

– Jag vill inte längre främst vara komiker, utan programledare. Visa ett större spektra av mig själv. Galan ska få en viss tyngd och storslagenhet. Vissa filmer är ju också väldigt tunga, till exempel ”Svinalängorna”. Det ska vara på allvar och på riktigt, säger hon.

Skämtar om tabun

Senare i vinter kommer Petra Mede även att presentera sitt nya, allvarsamma jag för radiolyssnarna. I P3:s kommande humorprogram ”P3 Opium” väljer hon att skämta om ett av våra mest tabubelagda ämnen – självmord.

– Det blir fyra program. Lika inverterade som mina bröst är, lika inverterad är min karriär. Jag går från ”Melodifestivalen” till radio, för många är det ju tvärtom, säger hon och skrattar.

– Det handlar om människor behov av tro. Det kan vara religioner, eller politisk övertygelse. Jag kommer att ha ett inslag som heter ”Att inte ta livet av sig, med Petra Mede”. Små tankar om varför man kan leva vidare.

Svårt att hitta mening

Hur kommer det sig att du vill skämta om just det?

– Jag tycker inte att det är lätt att leva. Allt är en fråga om liv och död. Om man köper en liter mjölk är att välja livet. ”Ja, det är värt att hälla det i kaffet, för att det är gott och för att jag vill fortsätta leva”.

Har du själv funderat på att ta livet av dig?

– Jag har inte försökt ta livet av mig. Men jag har tänkt tanken, det tror jag att många gör om man är en reflekterande människa. En filosof sa en gång att det egentligen är människans enda frihet, att välja mellan livet eller döden. Jag tycker inte alltid det är lätt. Jag tycker det är svårt att hitta mening.

ARTIKELN HANDLAR OM