”Det är skönt att slippa vara snäll”

Helena Bonham Carter växlar mellan häxa i ”Harry Potter” och drottning i ”The king’s speech”.

1 av 3
Carter spelar mot Colin Firth i ”The king’s speech”.
NÖJE

LONDON. Hon är häxan ”Bellatrix” i Harry Potter-filmerna och spelar drottningmodern i hyllade ” The king’s speech”.

Men trots en tidigare Oscars-nominering och succé i särbon Tim Burtons filmer lockar inte Hollywood.

– Åh nej, jag är den sortens inbundna, galna skådespelare som gillar att sätta på mig scenkläder och låtsas vara nån annan, säger Helena Bonham Carter.

Hennes särboskap med filmregissören Tim Burton, 52, har väckt uppmärksamhet i hemlandet Storbritannien. Paret träffades under inspelningarna av ”Apornas planet” 2001 och har två barn tillsammans, men har aldrig flyttat ihop. I stället köpte Burton lägenheten vägg i vägg med Helena Bonham Carter, 44, i kändistäta Hampstead i norra London.

Sover inte tillsammans

Fortfarande har paret separata sovrum och två kök, trots att en dörr öppnats upp mellan lägenheterna.

– Vi har olika sömnmönster. Han gillar att vara vaken sent på nätterna, har hon tidigare förklarat.

Att hon inte har några planer på att lämna London för Hollywood är tydligt.

– Åh nej, jag är den sortens inbundna, galna skådespelare som gillar att sätta på mig scenkläder och låtsas vara nån annan, säger hon på en presskonferens för filmen ”The king’s speech” i London.

Orscarsrykten

Hon spelar rollen som nuvarande drottningens mamma mot Colin Firth och Oscarsryktena kring filmen är många. Men för att kunna göra filmen tvingades Bonham Carter till dubbeljobb. Under veckorna var hon Bellatrix Lestrange i senaste ”Harry Potter”-filmen och på helgerna spelade hon drottning.

– Min son som var sex då brukade fråga: ”Är du häxa eller drottning i dag?” Häxan Bellatrix är lite utmattande för hon skriker och är en huligan så det var ganska skönt att ha helgerna ledigt som drottning och vara lite mer tillbakadragen, skrattar hon.

Men trots upprepade roller som drottning, i ”Hamlet”, i ”Henry VIII” och till och med som storhuvade ”röda drottningen” i Burtons ”Alice i Underlandet”, lockar inte livet på ett slott:

– Det är kul att låtsas, men skönt att få kasta av sig kronan och slippa vara den snälla, leende hela tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM