Aftonbladet
Dagens namn: Klara
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

”Han är en dålig kopia – av mig”

Thorsten Flinck till öppet angrepp mot sin gamle vän Mikael Persbrandt

”STAL MIN RÖST” Thorsten Flinck hävdar att Mikael Persbrandt började stjäla hans röst under tiden Flinck hade honom som elev och regiassistent.   ”STAL MIN RÖST” Thorsten Flinck hävdar att Mikael Persbrandt började stjäla hans röst under tiden Flinck hade honom som elev och regiassistent.

Två av Sveriges mest omskrivna skådespelare var länge bästa vänner.

Men den tiden är förbi.

Nu går Thorsten Flinck, 49, till hård attack mot Mikael Persbrandt, 46.

– Han har spelat sig ner till Kalle Anka, säger han i en intervju med P3 Kultur som sänds på söndag.

De jobbade och festade ihop i åratal.

Fram till en dag då Mikael Persbrandt och Thorsten Flinck slutade vara bästa vänner.

– Relationen till Micke är inte vad den en gång var och det är allt jag har att säga om saken, berättade Flinck för Nöjesbladet i fjol.

Exakt vad som förstörde relationen har aldrig blivit känt. Däremot står det klart att den kommer att bli svår att reparera.

”Låter inte genuin”

Nu väljer Thorsten Flinck att gå till öppen attack på sin forne vän och kollega. I en kommande intervju med Sonja Schwarzenberger i P3 Kultur påstår han att Persbrandts säregna röst – en röst som har hjälpt honom att få otaliga roller och reklamuppdrag genom åren – är en ren stöld av hans egen.

– ”Rösten Micke Persbrandt”. Den låter inte genuin. Den är inte sprungen ur honom själv. Den är inte riktigt honom själv, säger Flinck i programmet.

Började tidigt

Enligt Thorsten Flinck ska Persbrandt ha stulit hans röst långt innan Persbrandt slog igenom på bred front som polisen Gunvald Larsson i ”Beck”-filmerna.

– Han började ganska tidigt att ta min röst. Inte som Gunvald Larsson utan när jag hade honom som elev och regiassistent – när han fick lära sig det här yrket – så började han. Micke är ju klassiskt skolad balettdansör. De har ju tyvärr inte alls sin tyngdpunkt därnere, där den ska ligga. Han var i det närmaste fjollig, Mikael, säger Flinck i programmet och fortsätter:

– Den (rösten) går ju inte att bli bättre än den som den kommer i från. Så om han vill bli en dålig kopia på Flinck i röster och sättet att spela på ... nu vill jag inte förlikna mig med sättet han spelar på, eftersom han har spelat ner sig till Kalle Anka. Det vill inte jag vara med på.

”Tittar nog på porr”

Thorsten Flinck påstår att han under en tid ändrade sin egen röst – för att han inte skulle bli förknippad med Persbrandt.

– Jag gjorde det lite, tror jag. Jag drog medvetet upp mig i tonläge. Nu är jag nog tillbaka där jag var, i och med att mitt umgänge med Persbrandt har upphört sen ganska många år.

Flinck får sedan frågan om han har konfronterat Persbrandt angående röststölden.

– Nej, det har jag inte gjort. Det finns ingen anledning. Jag gör ju det via den här lilla radiosnutten. Jag tror inte att han lyssnar på radio, i och för sig. Han ser nog på någon dålig, tysk p-rulle i stället, säger han.

Via sin agent avböjde Mikael Persbrandt i går att ge några kommentarer. Nöjesbladet sökte utan framgång Thorsten Flinck.

Hela intervjun med honom sänds i P3 Kultur nu på söndag klockan 14.03.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet